tržište kapitala

Azijski indeksi u porastu

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi u porastu
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta porasla su u srijedu jer su ulagači procijenili podatke o kineskoj poslovnoj aktivnosti, pri čemu je japanski Nikkei 225 preokrenuo kurs kako bi zabilježio dobitak nakon što je središnja banka zemlje podigla referentne kamatne stope na oko 0,25%.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su da će banka zadržati stope u rasponu od 0% do 0,1%, iako su drugi analitičari očekivali povećanje. Ovo je prvi put od decembra 2008. da je referentna kamatna stopa u Japanu viša od 0,1%.

Fabrička aktivnost u Kini smanjila se nešto bržim tempom u julu, sa službenim indeksom proizvodnih menadžera nabave na 49,4, što je pad s 49,5 u lipnju. Ova je brojka, međutim, nadmašila predviđanja Reutersove ankete, prema kojoj se očekivalo da će PMI iznositi 49,3.

Inflacija u Australiji u drugom tromjesečju porasla je za 1% u usporedbi s prošlim tromjesečjem, dok je inflacija porasla za 3,8% na godišnjoj razini.

Stopa inflacije u junu također je iznosila 3,8%, u skladu s očekivanjima i usporavanjem u odnosu na 4% iz maja.

Slabije očitanje inflacije moglo bi otvoriti mogućnost smanjenja kamatnih stopa Australske rezervne banke, ili bi je barem obeshrabrilo od podizanja stopa, što je postupak o kojem se raspravljalo na posljednjem sastanku o monetarnoj politici, prenosi SEEbiz.

Japanski Nikkei 225 porastao je 0,24% poništivši ranije gubitke, dok je široki Topix ojačao 0,37%. Maloprodaja u zemlji porasla je 3,7% na godišnjoj razini u junu, nadmašivši očekivanja ekonomista koje je anketirao Reuters o porastu od 3,2%.

Južnokorejski Kospi porastao je za 0,58%, dok je teška kompanija Samsung Electronics porasla za 1,6% jer je firma izvijestila o nevjerovatnom rastu operativne dobiti u drugom tromjesečju od 1458,2% na godišnjoj razini. Mali kapital Kosdaq oslabio je 0,78%

Australski S&P/ASX 200 porastao je 1,30%.