tržište kapitala

Azijski indeksi u porastu

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi u porastu
Foto: Unsplash

Kineske nekretninske dionice pale su nakon brifinga tamošnjeg ministarstva stanovanja, dok je širi CSI 300 porastao zajedno s većinom drugih azijsko-pacifičkih tržišta.

Indeks nekretnina CSI 300 — koji je u srijedu dobio više od 5 posto — pao je 5,5 posto, dok je referentni indeks CSI 300 porastao za 0,3 posto.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao je 0,8% nakon niza političkih najava izvršnog direktora u srijedu. Indeks nekretnina na kopnu Hang Seng pao je 3,5%.

Japanski Nikkei 225 skliznuo je 0,6%, dok se široki Topix malo promijenio jer su ulagači procjenjivali podatke o trgovini izvan Japana.

Japanski izvoz pao je 1,7% u septembru u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, iznenadivši ekonomiste koje je anketirao Reuters, a koji su očekivali rast od 0,5%. Izvoz, koji se smanjio prvi put ove godine, oštro je pao u odnosu na revidiranu stopu rasta od 5,5% u augustu.

Septembarski rast uvoza iznosio je 2,1% također iznevjerivši očekivanja ekonomista koji su očekivali rast od 3,2%. Brojka je manja od rasta u kolovozu od 2,3%.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,7% u trgovanju.

Stopa nezaposlenosti u Australiji za septembar je iznosila 4,1%, malo niže od ankete Reutersa prema kojoj se očekivalo da će ostati nepromijenjena u odnosu na august na 4,2%.

Stopa sudjelovanja u radnoj snazi u Australiji neznatno je porasla na 67,2% u septembru, što je 0,1 postotni bod više u odnosu na august kao i predviđanja.

Južnokorejski Kospi pao je 0,12%, dok je mali kapital Kosdaq porastao 0,1%.

Tajvanska firma za proizvodnju poluvodiča planira prijaviti zaradu kasnije u četvrtak. Rezultati TSMC-a bit će u fokusu nakon što su loše prognoze prodaje nizozemskog proizvođača poluvodičke opreme ASML dovele do pada globalnih zaliha čipova, prenosi SEEbiz.

Tajvanski Taiex ojačao je 0,2 posto.