Berza

Azijski ulagači oprezni, dolar stabilan

Autor: Biznis.ba
Azijski ulagači oprezni, dolar stabilan
Berze

Na azijskim se berzama trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna uoči objave izvještaja o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli utjecati na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,5 posto. U Australiji i Šangaju porasle su, pak, između 0,5 i 1,1 posto.

Japanski Nikkei indeks, koji je ovih dana dostigao rekordne nivoe, balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja, jer je jedan od dužnosnika tamošnje centralne banke poručio da treba napustiti izuzetno poticajnu monetarnu politiku, kakva se vodi već godinama.

S druge strane, cijene dionica u Šangaju znatno su porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, s obzirom da se privreda sporo oporavlja od koronakrize.

Na ostalim berzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, gdje je Dow Jones oslabio 0,06 posto, S&P 500 oko 0,2, a Nasdaq indeks 0,55 posto.

Nakon što su prošle sedmice cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, posljednjih dana na tržištu vlada oprez, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih nivoa.

Kako je vrhunac sezone objava poslovnih rezultata kompanija prošao, tako su se u fokus ulagača vratili makroekonomski podaci i špekulacije o tome kada će američka centralna banka početi smanjivati kamatne stope.

Nedavni podaci o potrošačkim cijenama pokazali su da je inflacija u SAD-u u januaru neočekivano porasla. Ostali podaci pokazuju da privreda i dalje znatno raste i da je tržište rada čvrsto.

Stoga lideri Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata.

Zbog svega toga sasvim su splasnule nade ulagača da bi Fed mogao smanjiti kamate u martu. Sve je manje izgleda i za rez u maju, pa sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u junu.

Stoga ulagači s opreznom čekaju izvještaje o indeksu cijena za osobnu potrošnju, koje Fed pažljivo prati, a koje će biti objavljeno u četvrtak.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast tih cijena u januaru za 0,3 posto na mjesečnom niovu.

Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna uoči izvještaja o inflaciji.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,86 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,84 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 150,45 na 150,05 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0835 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0840 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,07 posto, na 83,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,03 posto, na 78,50 dolara.