Tržište kapitala

Azijsko-pacifička tržišta rastu uprkos padu Wall Streeta

Autor: Biznis.ba
Azijsko-pacifička tržišta rastu uprkos padu Wall Streeta
Foto: Pexels

Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cjelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.

Tehnološke dionice dovele su tržišta do pada jer je miljenica umjetne inteligencije Nvidia pala za gotovo 4%, a pridružili su joj se Netflix, Meta, Apple i Microsoft. Tehnologija je bila S&P 500 sektor s najgorim rezultatima, pavši za 1,7%.

Ulagači "smanjuju udjele u dionicama koje su snažno rasle", rekao je Kevin Gordon, viši investicijski strateg u Charles Schwabu. "Mislim da ulagači doista počinju shvaćati činjenicu da postoje i drugi dijelovi tržišta kojima dobro ide."

Ulagači u Aziji procjenjuju stopu nezaposlenosti u Australiji, što je jedan od pokazatelja koje centralna banka zemlje uzima u obzir kada razmatra monetarnu politiku, prenosi SEEbiz.

Australski S&P/ASX 200 popeo se za 0,54%, jer je stopa nezaposlenosti u zemlji porasla na 3,8% u martu, manje od 3,9% kako je očekivao Reuters.

Južnokorejski Kospi oporavio se od gubitaka u srijedu i predvodio azijska tržišta, napredujući za 1,74%. Kosdaq s malom kapitalizacijom ojačao je 2,29%.

Japanski Nikkei 225 poništio je ranije gubitke i porastao za 0,25%, u namjeri da prekine tri uzastopna dana gubitaka, dok je široki Topix napredovao za 0,66%.

Hongkonški Hang Seng indeks popeo se za 0,75%, dok je kineski CSI 300 porastao za 0,2%.