Indeksi u plusu

Azijsko-pacifička tržišta rastu

Autor: Biznis.ba
Azijsko-pacifička tržišta rastu
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za april.

Glavni japanski valutni diplomat Masato Kanda navodno je odbio komentirati je li ministarstvo finansija interveniralo kako bi podržalo jen nakon što je u ponedjeljak pao na rekordno nizak nivo.

Valuta je jučer oslabila na najniži nivo u odnosu na američki dolar na 160,03, prije nego što je oštro ojačala i trgovala se oko nivoa od 155.

Wall Street Journal je u međuvremenu saopćio da je Japan intervenirao kako bi podržao jen prodajom američkih dolara i kupovinom jena.

Japanski Nikkei 225 popeo se 1,05% jer su se trgovci vratili s državnog praznika, dok je široki Topix porastao za gotovo 2%, prenosi SEEbiz.

Maloprodaja u Japanu za mart porasla je sporije od očekivanog u martu, dok je nezaposlenost bila malo iznad očekivanja.

Podaci iz Kine pokazuju da je proizvodna aktivnost u aprilu rasla sporije. Službeni indeks menadžera nabave iznosio je 50,4 u usporedbi s 50,8 u martu. Očitanje je, međutim, nadmašilo Reutersove procjene od 50,3.

Hongkonški Hang Seng indeks bio je neznatno iznad ravne linije, dok je kineski CSI 300 bio jedina referentna vrijednost u negativnom području, s padom od 0,27%.