Ali očekuje povećanje plata

Banka Japana smanjila procjenu ekonomskog rasta za većinu regija

Autor: Biznis.ba
Banka Japana smanjila procjenu ekonomskog rasta za većinu regija
Foto: Unsplash

Banka Japana (BOJ) smanjila je svoju procjenu ekonomskog rasta za većinu regija, ali je izrazila uvjerenje da će se nastaviti rast plata, što ostavlja prostor za još jedno povećanje niskih kamatnih stopa u zemlji.

U tromjesečnom izvještaju o regionalnim ekonomijama, centralna banka navodi da postoji nada da će manje firme povećati plate za isti iznos kao prošle godine ili više.

“Uz snažna povećanja plata koja se održavaju dvije godine zaredom, firme mijenjaju svoje ponašanje kako bi se nosile s rastućim troškovima rada, poput povećanja ulaganja”, rekao je BOJ.

Regionalni izvještaj BOJ-a bit će jedan od faktora koje će odbor banke pomno razmotriti u izradi novih kvartalnih prognoza rasta ekonomije i inflacije na sljedećoj sjednici 25. i 26. aprila ove godine, prenosi Reuters.

U regionalnom izvještaju, BOJ je smanjio svoju procjenu za sedam od devet japanskih regija.

Takva procjena je uglavnom posljedica smanjene potrošnje zbog neuobičajno toplog vremena tokom zime i pada proizvodnje u automobilskoj industriji, navodi se u izvještaju.

Fabrička proizvodnja u Japanu neočekivano je pala u februaru zbog problema u Toyoti Motor i njegovoj jedinici Daihatsu, što bi moglo opteretiti širu ekonomiju zbog njihove ogromne prisutnosti u proizvodnom sektoru zemlje.

Daihatsu je u februaru imao pad prodaje za 66 posto nakon što su prije godinu dana otkrili da su lažirali testove sigurnosti u slučaju saobraćajne nesreće.