tržište kapitala

Bilježi se rast azijskih indeksa

Autor: Biznis.ba
Bilježi se rast azijskih indeksa
Foto: Bloomberg

Azijsko-pacifička tržišta otvorila su uglavnom rastom u četvrtak, nakon dobitaka na Wall Streetu koji je zabilježio nove rekorde jer su se investitori otresli geopolitičkih zabrinutosti.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,3% u ranoj trgovini, južnokorejski Kospi skočio je 0,7%, dok je mali kapital Kosdaq pao 0,4%.

Japanski Nikkei 225 trgovao se za 0,3%, dok je široki Topix ojačao za 0,2%.

Trgovci u Aziji procjenjivali su septembarske podatke o proizvođačkim cijenama u Japanu koje su porasle 2,8% u odnosu na godinu prije. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će stopa inflacije iznositi 2,3%, što je pad s 2,5% u augustu.

Japanski trgovac na malo Seven & i Holdings Co. izvijestit će o svojoj tromjesečnoj zaradi u četvrtak, s velikim fokusom na ono što će reći o restrukturiranju i izgledima nakon što je navodno primio veću ponudu za otkup od Alimentation Couche-Tard Inc. Dionice Seven & i bile su porastao za samo 0,6% u četvrtak, prenosi SEEbiz.

Kontinentalni CSI 300 porastao je 1,7% tokom trgovanja, dok je hongkonški indeks Hang Seng porastao 4% u ranom trgovanju.

Bolja izvedba kineskih dionica dolazi nakon što je Shenzhen Composite Index u srijedu zabilježio svoj najgori dan trgovanja od 1997. godine. Nakon brzih poticajnih mjera krajem septembra, koje su potaknule rast tržišta, Peking je naknadno razočarao ulagače neobjavljujući daljnje velike korake.

Tokom noći u SAD-u, S&P 500 ojačao je 0,71% i završio na 5.792,04 nakon što je dostigao najvišu razinu svih vremena, dok je Dow za 30 dionica porastao za 431,63 boda, ili 1,03%, dosegnuvši 42.512 za rekordno zatvaranje. Nasdaq Composite ojačao je 0,6% i završio na 18.291,62.