SAD

BlackRock približava lansiranje spot Ethereum ETF-a

Autor: Biznis.ba
BlackRock približava lansiranje spot Ethereum ETF-a
Foto: X

Spot Ether fondovi kojima se trguje na berzi (ETF-ovi) Sjedinjenih Država imaju "legitimnu mogućnost" pokretanja do kraja juna, prema analitičarima, nakon što je BlackRock ažurirao ključnu dokumentaciju potrebnu za pokretanje.

BlackRock je 29. maja ažurirao svoj obrazac S-1 za svoj iShares Ethereum Trust (ETHA) s Komisijom za vrijednosne papire i berze gotovo sedam dana nakon što je regulator odobrio njegovu prijavu 19b-4 — oba trebaju odobrenje da ETF počne trgovati.

“Dobar znak. Vjerovatno ćemo uskoro vidjeti odmor.”, napisao je analitičar Bloomberg ETF-a Eric Balchunas u objavi od 29. maja.

Vjerovatno će biti još jedan krug za "fino ugađanje" komentara SEC-a, dodao je - ali "lansiranje krajem juna je legitimna mogućnost." Međutim, Balchunas je zadržao svoje izglede za odobrenje oko 4. jula.

Analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart rekao je da je BlackRockov ažurirani S-1 "gotovo sigurno angažman koji smo tražili" jer pokazuje da "izdavatelji i SEC rade na pokretanju spot Ethereum ETF-a".

BlackRockov izmijenjeni S-1 dao je informacije o ulagaču početnog kapitala — subjektu koji dodjeljuje novac fondu kako bi mogao početi trgovati.

Dana 21. maja, investitor, podružnica BlackRocka, "pristao je kupiti 10.000.000 USD u Dionicama 21. maja 2024., a 21. maja 2024. preuzeo je isporuku 400.000 Dionica po cijeni od 25,00 USD po dionici", navodi se u podnesku, prenosi SEEbiz.

U podnesku je također navedeno da će ETF kotirati i trgovati pod oznakom "ETHA".

Dolazi istog dana kada podnošenje pokazuje da je Hashdex povukao svoju ponudu za spot Ether ETF samo dan nakon što ju je SEC odobrio zajedno s BlackRockom i sedam drugih izdavatelja.

Izvor upoznat s aplikacijom rekao je za Cointelegraph da Hashdex "više ne namjerava napredovati s jednim sredstvom Ether ETF-a."

Analitičari kažu da će ETF-ovi vidjeti da ETH dostigne nove vrhunce jer neki nagađaju da će ga Wall Street iskoristiti kao opkladu na rast Web3. Drugi nagađaju da bi se ETH mogao suočiti s cjenovnim pritiskom jer bi Grayscale Ethereum Trust (ETHE) mogao ostvariti 110 miliona dolara prosječnog dnevnog odljeva sedmicama nakon konverzije i smanjenja njegovog popusta.