Nakon jučerašnjeg rasta

Blagi pad indeksa na Wall Streetu

Autor: Biznis.ba
Blagi pad indeksa na Wall Streetu
Foto: Wall Street / Ilustracija

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, dok ulagači čekaju nova izvještaji o inflaciji u SAD-u, koja bi mogla utjecati na očekivanja u vezi kamatnih stopa.

Dow Jones oslabio je 0,42 posto, na 37.525 bodova, a S&P 500 za 0,15 posto, na 4756 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,09 posto, na 14.857 bodova.

Nakon snažnog rasta u ponedjeljak, jučer su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali jer su ulagači oprezni uoči izvještaja koja će pokazati kako se inflacija u SAD-u kretala u decembru.

Izvještaj o potrošačkim cijenama bit će objavljen u četvrtak, a o proizvođačkim cijenama u petak. Ti bi izvještaji mogli osjetno utjecati na očekivanja u vezi kamatnih stopa američke centralne banke.

Ulagači su se donedavno nadali agresivnom smanjenju kamata Feda, počevši od marta, no, nakon objave zapisnika sa posljednje lanjske sjednice Feda takve su špekulacije splasnule.

Sada se na tržištu novca procjenjuje da postoji 65 posto izgleda da bi Fed u martu mogao smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, dok su prije sedmicu dana ti izgledi iznosili gotovo 80 posto.

„Puno toga na tržištu ovisi o špekulacijama šta će Fed učiniti u idućem razdoblju. Tržište skače u jednom ili drugom smjeru jer ulagači pokušavaju pogoditi što će Fed učiniti”, objašnjava Tim Ghriskey, portfelj menadžer u kompaniji Ingalls & Snyder.

Ulagači su oprezni i zbog toga što krajem sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što će idućih sedmica značajno utjecati na smjer tržišta.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 posto, na 7683 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 posto, na 16.688 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 7426 bodova, prenosi HINA.