Berza

Brexit i nafta srušili dionice na svjetskim berzama

Autor: Biznis.ba
Brexit i nafta srušili dionice na svjetskim berzama

Na svjetskim berzama prošle nedjelje cijene dionica oštro su pale, što je posljedica usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda, oštrog pada cijena nafte i neizvjesnosti u vezi Brexita.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje pao 2,2 odsto, na 25.413 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,6 odsto, na 2.736 bodova, a Nasdaq indeks 2,15 odsto, na 7.247 bodova.

Početkom nedjelje svjetske berze bile su pod pritiskom zbog oštrog pada cijena nafte. Cijene 'crnog zlata' pod pritiskom su već sedmicama jer se ulagači plaše da će ponuda premašiti potražnju, koja bi mogla oslabiti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda.

Zbog toga su u mjesec i po dana cijena nafte potonule više od 20 odsto i skliznule na najniže nivoe u više mjeseci. Ali, krajem nedjelje cijene nafte su, ipak, ponešto ublažile gubitke, zahvaljujući vijesti da bi OPEC i njegovi partneri mogli smanjiti proizvodnju u decembru kako bi podržali cijene.

Ulagače su zabrinule i naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda. Nakon što se nedavno pokazalo da je u trećem tromjesečju usporen rast u SAD-u i Kini, prošle nedjelje objavljeno je da je japanska privreda, treće po veličini u svijetu, u proteklom kvartalu palo za 1,2 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Njemačka privreda je, pak, u trećem tromjesečju na godišnjem nivou porasla 1,1 odsto, ali u odnosu na prethodni kvartal pala je 0,2 odsto, što je njen prvi pad od 2015. godine.

Tržišta, posebno evropska, bila su prošle nedjelje pod pritiskom i zbog neizvjesnosti u vezi Brexita, nakon što su Britanija i Evropska unija dogovorile okvire izlaska Britanije iz EU.

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je da će se boriti za svoj nacrt dogovora o razvodu s EU za koji tvrdi da je "najbolji" mogući za Britaniju, dok su ostavke njenog ministra za Brexit i drugih dovele u opasnost njenu strategiju i mjesto premijerke.

Ublažena trgovinska retorika između SAD-a i Kine

Ipak, krajem nedjelje ulagače, najviše na Wall Streetu, ohrabrila je izjava predsjednika SAD-a Donalda Trampa da je Kina poslala odgovore na zahtjeve SAD-a u vezi trgovinskih pitanja i navela šta je spremna da uradi kako bi se riješile trgovinske napetosti sa SAD, zbog čega SAD možda neće uvesti nove carine.

Tramp i kineski predsjednik Si Đinping sastaće se krajem ovog mjeseca, a iako malo ko očekuje da će se već na tom sastanku postići trgovinski dogovor, ulagači se nadaju da se čelnici dvije zemlje mogu dogovoriti o smanjenju tenzija dok bi se vodili daljnji pregovori.

Biznis.ba / NN