Berza

Cijene dionica na Wall Streetu skočile zbog tehnološkog sektora

Autor: Biznis.ba
Cijene dionica na Wall Streetu skočile zbog tehnološkog sektora
Foto: Wall Street

Na Wall Streetu jučer su glavni dionički indeksi porasli, pri čemu su Dow Jones i S&P prekinuli trodnevni negativni niz, dok je Nasdaq indeks skočio za više od jedan posto zahvaljujući potražnji za tehnološkim dionicama na krilima optimizma oko umjetne inteligencije.

Njujorški Dow Jones porastao je 0.17 posto, na 36.117 bodova, S&P 500 ojačao je za 0.8 posto, na 4585 bodova, a Nasdaq indeks za 1.37 posto, na 14.339 bodova, piše Index.

Skočila dionica Alphabeta nakon što je Google objavio najnoviju verziju svog modela AI-ja

Cijena dionice Alphabeta, matične kompanije Googlea, skočila je za više od pet posto nakon što je objavio najnoviju verziju svog modela umjetne inteligencije.

Znatno je poskupila i dionica AMD-a, za više od devet posto, nakon što je taj proizvođač čipova procijenio da bi potencijalno tržište za njegove čipove koji se koriste za umjetnu inteligenciju samo ove godine moglo dosegnuti 45 milijardi dolara.

Skok cijena i kod ostalih tehnoloških dionica

I ostale tehnološke dionice ostvarile su znatan skok cijena, poput Nvidije, Amazona, Applea i Meta Platformsa. Sektorski indeks Philadelphia semiconductor od početka godine na dobitku je čak 48 posto, većinom jer investitori imaju velika očekivanja oko umjetne inteligencije.

"Danas je to uzlet AMD-a i Googlea, no zaraza se širi tržištem. Svi se žele ukrcati u voz", kaže Jay Hatfield, izvršni direktor u njujorškom društvu Infrastructure Capital Management.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijeli su i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da je prošloga tjedna pomoć radi nezaposlenosti potražilo 220.000 Amerikanaca, manje od očekivanja.

Čeka se objava podataka o broju zaposlenih prošli mjesec u SAD-u
Za nove smjernice investitori čekaju današnju objavu podatka o broju zaposlenih u studenome, koji bi trebao signalizirati koliko brzo američka privreda usporava rasta odnosno kad bi Fed mogao početi smanjivati kamatne stope. Na tržištu procjenjuju da su šanse da će kamatne stope početi padati već u martu gotovo 64 posto.

Na europskim berzama jučer indeksi su blago pali - londonski Ftse indeks spustio se 0.02 posto, na 7513 bodova, frankfurtski DAX za 0.16 posto, a 16.628 bodova, a pariški CAC za 0.1 posto, na 7428 bodova.