wall street

Dionice pale zbog rasta prinosa na obveznice: Dow izgubio 411 bodova

Autor: Biznis.ba
Dionice pale zbog rasta prinosa na obveznice: Dow izgubio 411 bodova
Foto: Ilustracija/Wall Street

Dionice su pale u srijedu jer je pritisak zbog rastućih prinosa na državne obveznice nadjačao kontinuirani rast omiljene Nvidije.

Dow Jones Industrial Average pao je za 411,32 boda, ili 1,06%, na 38.441,54. S&P 500 pao je 0,74% na 5.266,95, označavajući njegovu prvu negativnu sesiju od posljednja tri. Nasdaq Composite skliznuo je 0,58% na 16.920,58, budući da je Nvidijin napredak donekle ublažio gubitke za tehnološki bogat indeks.

Nvidia se popela za 0,8%, poništivši rani gubitak od 2,6%. Megacap tehnološko ime poraslo je svake sesije trgovanja od njegovog velikog izvještaja o zaradi prošle sedmice, s kumulativnim porastom zarade od otprilike 21%.

Svih jedanaest sektora koji čine široki indeks S&P 500 povukli su se, naglašavajući širinu slabosti tržišta. Više od 440 dionica u indeksu bilo je niže.

Ukupno je 27 od 30 dionica u Dowu palo. Pružatelj osiguranja UnitedHealth predvodio je plavi chip prosjek niže s padom od više od 3% nakon komentara uprave o njegovom poslovanju s Medicaidom, prenosi SEEbiz. Ostale dionice vezane uz savezni program zdravstvenog osiguranja pale su, uključujući Molina Healthcare, Humana i Elevance Health.

Pad je posljedica rasta prinosa na 10-godišnji trezorski zapis iznad 4,6%. Referentni prinos skočio je na problematične nivoe za ulagače u dionice nakon aukcije Ministarstva finansija u utorak koja je naišla na slabu potražnju. Veći prinosi mogu smanjiti višestruke iznose koje su ulagači spremni platiti za dionice, povećati troškove posudbe, naštetiti potrošačkoj potrošnji i učiniti trezorske zapise i fondove tržišta novca privlačnijim.