Berza

Dionice porasle na većini azijskih berzi, dolar ojačao

Autor: Biznis.ba
Dionice porasle na većini azijskih berzi, dolar ojačao
Foto: Ilustracija

Na većini azijskih berzi cijene dionica su porasle, nakon jučerašnjeg blagog pada, dok je dolar ojačao prema košarici valuta uoči izvještaja o inflaciji u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.00 sati u plusu 0.2 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0.2 posto, a pale su, oko 0.5 posto, i cijene dionica u Šangaju. U Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.1 i 2.4 posto. Najviše je jutros skočio berzovni indeks u Hong Kongu, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

U Japanu je, pak, Nikkei indeks oslabio drugi dan zaredom jer je sve jasnije da će centralna banka uskoro ukinuti negativne kamatne stope i početi normalizirati monetarnu politiku, nakon što je godinama vodila izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

Na ostalim se berzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0.12 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.11, a Nasdaq indeks 0.41 posto.

Ulagači su oprezni jer će ove sedmice biti objavljena dva izvještaja koja će pokazati kako se u februaru kretala inflacija u SAD-u i koja bi mogla utjecati na odluku američke centralne banke u vezi kamata.

Danas će biti objavljeno izvještaj o potrošačkim, a u četvrtak o proizvođačkim cijenama.

Nakon što su u januaru potrošačke cijene porasle nešto više nego što se očekivalo, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u februaru cijene porasle 0.4 posto na mjesečnoj, a 3.1 posto na godišnjoj razini.

Prošle je sedmice predsjednik Feda Jerome Powell kazao da zvaničnici centralne banke žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od 2 posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope.

Powellovi komentari učvrstili su procjene na tržištu da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u junu.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102.79 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102.72 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 146.95 na 147.60 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0935 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0945 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.33 posto, na 82.50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.28 posto, na 78.15 dolara.