Azijska tržišta

Dionice proizvođača čipova predvode optimizam

Autor: Biznis.ba
Dionice proizvođača čipova predvode optimizam
Foto: Unsplash

Azijske dionice čipova porasle su u utorak nakon što je Nvidia zatvorila na rekordno visokoj razini tokom noći dok kompanija čipova nastavlja jahati na golemom valu umjetne inteligencije.

Dionice vezane uz Nvidia dobavljače, kao i druge proizvođače čipova, napredovale su kako se prelilo raspoloženje ulagača. Dionice južnokorejskog proizvođača čipova SK Hynix, koji proizvodi memorijske čipove visoke propusnosti za AI aplikacije, za Nvidiju su porasle 2,8%.

Samsung Electronics, za koji se očekuje da će proizvoditi HBM čipove za neke Nvidijine proizvode, zabilježio je rast dionica od 0,5%.

Dionice Taiwan Semiconductor Manufacturing Company i Hon Hai Precision Industry — međunarodno poznate kao Foxconn — koje su dio Nvidijinog opskrbnog lanca, skočile su za oko 2,4% odnosno 3,5%.

Japanska firma za proizvodnju poluvodiča Tokyo Electron porasla je za 5%, dobavljač opreme za testiranje Advantest porastao je za 3,8%, a Renesas Electronics za više od 4%.

Japanski tehnološki konglomerat SoftBank Group, koji posjeduje udio u dizajneru čipova Arm, skočio je čak 6,4%, prenosi SEEbiz.

Tokom noći na Wall Streetu dionice Nvidije porasle su 2,4% na 138,07, nadmašivši najviši nivo od 18. juna od 135,58 dolara, podižući svoju tržišnu vrijednost na 3,4 triliona dolara, svrgnuvši Microsoft s mjesta druge najvrijednije kompanije na Wall Streetu nakon Applea.

Porast Nvidijinih dionica u ponedjeljak je došao u trenutku kada Wall Street ulazi u sezonu zarada. Većina najvećih kupaca proizvođača čipova predstavila je tehnologije i proizvode koji zahtijevaju velika ulaganja u Nvidijine grafičke procesorske jedinice ili GPU-ove.

Velike američke tehnološke firme Microsoft, Meta, Google i Amazon kupuju Nvidijine GPU-ove u ogromnim količinama kako bi izgradile rastuće klastere računala za svoj napredni AI rad. Ove firme trebaju objaviti kvartalne rezultate do kraja listopada.

Brz porast dionica Nvidije pomogao je nadoknaditi ranije gubitke nakon zarade firme u drugom tromjesečju. Njezine su dionice potonule krajem kolovoza iako je Nvidijina zarada nadmašila očekivanja analitičara, ali bruto marže su pale.

Nvidijine dionice sada su ove godine porasle za gotovo 180%.