Podaci nisu ohrabrujući

Dionice S&P 500 su precijenjene, ali scenarij pada za 30 posto izgleda malo vjerovatan

Autor: Biznis.ba
Dionice S&P 500 su precijenjene, ali scenarij pada za 30 posto izgleda malo vjerovatan
Foto: X

Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se uporediti sa stvarnim prinosom državnih obveznica.

Razlika (jaz prinosa) pokazuje kakvu nagradu investitori očekuju ako drže rizične dionice umjesto sigurnih državnih obveznica. Trenutna razlika je samo dva postotna boda, dok je prosjek oko četiri postotna boda.

Da bi se dionice S&P-a vratile na prosječne vrijednosti, morale bi pasti (uz trenutne prinose na obveznice) za gotovo 30 posto.

Da bi razlika bila tolika kao u godinama nakon finansijske krize (blizu osam postotnih bodova), dionice bi morale pasti i više od polovice sadašnjeg nivoa, prenosi SEEbiz.

Takav scenarij čini se prilično nevjerovatnim, osim ako ne "udari" neka izrazito loša vijest ili se ekonomska situacija iznenada izrazito pogorša. Najnoviji podaci nisu najohrabrujući.

U prvom tromjesečju realni BDP porastao je tek 1,6 posto na godišnjem nivou, što je manje od očekivanog (2,4). U zadnjem kvartalu prošle godine realni rast BDP-a i dalje je iznosio 3,4 posto.

S druge strane, inflacija raste, što ulijeva strah od stagflacije.

U prvom tromjesečju temeljni indeks cijena za izdatke za ličnu potrošnju (PCE), koji je vrlo važan podatak za Fed pri donošenju odluke o tome kada će početi snižavati kamatne stope, bio je 3,7 posto viši od prognoze (3,4). Inflacijska očekivanja također su porasla u široj javnosti, prema istraživanju Sveučilišta u Michiganu.