Berza

Dolar blago ojačao

Autor: Biznis.ba
Dolar blago ojačao
Foto: Ilustracija

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon pada prošle sedmice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,04 posto, na 104,01 bod.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 150,40 jena, dok je u petak navečer iznosio 150,50 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, za 0,04 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0815 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošle sedmice skliznule više od 2 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,48 posto, na 81,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,52 posto, na 76,10 dolara.

Na azijskim se berzama u ponedjeljak trguje oprezno jer će ove sedmice biti objavljeni novi podaci o inflaciji u SAD-u, Evropi i Japanu, koji bi mogli utjecati na očekivanja u vezi monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,3 posto, izgubivši dio dobitaka prošle sedmice.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0,1 posto. U Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Nakon što je prošle sedmice azijski MSCI indeks dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, nova sedmica je počela mirno.

Ulagači nisu skloni riziku uoči objave novih izvješća o inflaciji u SAD-u, Europi i Japanu, koja bi mogla utjecati na monetarnu politiku.

Doduše, u Japanu inflacija nije tako veliki problem kao u zapadnim ekonomijama, pa se očekuje da će japanska centralna banka nastaviti voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

No, puno se špekulira o tome kada će američka centralna banka početi smanjivati kamate.

Nakon što je nedavno objavljeno da je inflacija u SAD-u u januara neočekivano porasla, smanjenje kamata Feda u martu više se na tržištu ni ne spominje, a splasnuli su i izgledi za smanjenje kamata u maju.

Tako na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u junu.

No, ove sedmice novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u mogli bi utjecati na ta očekivanja.