Berza

Dolar je ojačao u odnosu na japanski jen

Autor: Biznis.ba
Dolar je ojačao u odnosu na japanski jen
dolari

Američki dolar je ojačao u odnosu na japanski jen u ponedjeljak nakon što je u izvještaju navedeno da Banka Japana vidi malo potrebe za okončanjem negativnih kamatnih stopa u decembru, suprotno očekivanjima nekih investitora.

U međuvremenu, kineski juan pao je na najniži nivo od tri sedmice nakon što su podaci pokazali da se deflacija u zemlji pogoršala u novembru, piše Reuters.

Dolar je porastao na 146,46 jena i posljednji kupljen za 146,08 jena, što je porast od 0,78%. To je preokrenulo neke od strmoglavih padova u odnosu na japansku valutu krajem prošle sedmice, kada su porasle opklade da bi Banka Japana mogla ukinuti negativne kamatne stope već sljedeće sedmice.

Bloomberg je u ponedjeljak izvijestio da zvaničnici BOJ-a ( Banke Japana) tek treba da vide dovoljno dokaza da je rast plata dovoljno snažan da opravda okončanje ultralabave monetarne politike ovog mjeseca, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.

Porast dolara u odnosu na jen pomogao je da se dolarski indeks, koji prati valutu u odnosu na šest sličnih valuta, poveća za 0,15% na 104,12.

- Ovo nije iznenađujuće, rekao je Simon Harvey, šef FX analize u Monex Europe. "To samo pokazuje da nema besplatnog ručka kada je u pitanju špekulacija o Bank of Japan."

- Smatramo da januar predstavlja pogodniji trenutak, a ne decembar. Sastanak iduće sedmice će se održati u slabijim pozicijama likvidnosti, nema toliko prostora za praćenje u smislu navigacije tržišta kroz promjenu uslova, dodao je on.

Euro je poslednji put ostao na 1,0761 dolara, nedaleko od najniže vrednosti u petak za više od tri nedelje od 1,0724 dolara, dok je sterling takođe bio malo promenjen na 1,2551 dolara.

Fokus investitora ove sedmice bit će na podacima o inflaciji u SAD-u za novembar, koji treba da se dospije u utorak, i odluci Federalnih rezervi o kamatnoj stopi u srijedu. Evropska centralna banka i Banka Engleske odredile su stope u četvrtak.