Valutna tržišta

Dolar ojačao četvrtu sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
Dolar ojačao četvrtu sedmicu zaredom
Agencije

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer je sve jasnije da američka centralna banka neće već u martu smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,5 posto, na 103,96 bodova, blizu najvišeg nivoa u sedam sedmica.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,6 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0785 dolara.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,15 posto, na 148,38 jena.

U fokusu ulagača bila je prošle sedmice sjednica lidera američke centralne banke, koji su, kao što se očekivalo, ostavili kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

No, u saopćenju su naveli da ne očekuju smanjenje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanom nivou od 2 posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je, pak, da ne očekuje da će u to biti uvjereni do marta.

Zbog toga su sasvim splasnule špekulacije da će Fed početi smanjivati kamate već u tom mjesecu.

Čini se i da će kamate ostati povišene duže razdoblje nego što se očekivalo, s obzirom na najnovije podatke s američkog tržišta rada.

U petak je objavljeno da je u januaru broj zaposlenih porastao za 350 hiljada, gotovo dvostruko više nego što se očekivalo, a i plaće su porasle neočekivano snažno.

A to pokazuje da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani.

„Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata u martu, a tržište je smanjilo i očekivanja u vezi ukupnog reza kamata u cijeloj godini”, kaže Marc Chandler, strateg u kompaniji Bannockburn Global Forex.

Čini se da ni Evropska centralna banka neće smanjiti kamate tako brzo kako se na tržištu očekivalo jer inflacijski pritisci sporo popuštaju, a privreda eurozone zasad je izbjeglo recesiju.

Sada se procjenjuje da bi ECB mogao početi smanjivati kamate u aprilu, a ne u martu kako se očekivalo još nedavno, prenosi Hina.