wall street

Dow Jones ima novi rekord

Autor: Biznis.ba
Dow Jones ima novi rekord
Foto: Wall Street / Ilustracija

Dow Jones napredovao je u ponedjeljak jer se ulagači klade da će neuspješni pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa dovesti do velikih dobitaka republikanskog predsjedničkog kandidata i GOP-a na biralištima u novembru.

Smatralo se da će povoljnije fiskalne politike dalje poticati širenje tržišta bikova koje je počelo poprimati oblik prošle sedmice. Dionice malih kapitalizacija i banke porasle su u ponedjeljak.

Blue-chip Dow skočio je za 210,82 boda, ili 0,53%, na 40.211,72. S&P 500 dodao je 0,28% na 5.631,22. Oba su dotaknula nove unutardnevne vrhunce tokom sesije, dok je prvi također zabilježio rekordno zatvaranje. Nasdaq Composite porastao je 0,4% na 18.472,57.

"Dobra vijest je da bivši predsjednik Trump nije ozlijeđen više od uha, da nije ubijen", rekao je Sam Stovall, glavni investicijski strateg u CFRA Researchu, na CNBC-jevoj "Worldwide Exchange". "Kao rezultat toga, mislim da će tržište nastaviti svojim zamahom."

Republikanska nacionalna konvencija započela je u ponedjeljak u Milwaukeeju, Wisconsin, a Trump vodi pred predsjednikom Joeom Bidenom u nacionalnim anketama.

Humana i UnitedHealth Group su porasle. Osiguravatelji bi mogli imati koristi od manjeg pritiska na troškove koji dolazi od republikanske administracije, prenosi SEEbiz.

Russell 2000 dobio je 1,8%, dotaknuvši najvišu razinu od 2022. i zabilježivši četvrti uzastopni pozitivan dan. Goldman Sachs je rekao da bi drugi Trumpov mandat mogao pomoći malim tržišnim kapitalom da nadmaše rezultate, navodeći njihov snažan rekord nakon njegove pobjede 2016.

Dionice Goldman Sachsa podignute su 2,6% nakon objave zarade koja je premašila očekivanja analitičara. SPDR S&P Bank ETF (KBE) i SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) dodali su više od 2%.