valute

Euro najkorištenija valuta za izvoz, dok je dolar za uvoz

Autor: Biznis.ba
Euro najkorištenija valuta za izvoz, dok je dolar za uvoz
Foto: Unsplash

Ukupna trgovina robom van Evropske unije obavljena u eurima iznosila je 46 posto u 2023. godini, dok je 42 posto bilo u američkim dolarima.

Valute zemalja EU, osim eura, su korištene za dva posto trgovine, a ostale valute su iznosile deset posto.

Euro je bio najčešće korištena valuta za izvoz, s udjelom od 52 posto. Ispred američkog dolara sa 32 posto, valuta zemalja EU osim eura s 3 posto i ostalih valuta sa 14 posto, objavio je Eutorstat.

U 19 od 27 zemalja EU, euro je bio najkorištenija valuta za izvoz robe van EU u 2023. godini. Najveći udio zabilježen je u Sloveniji (90 posto), Hrvatskoj (82 posto) i Latviji (78 posto).

U šest zemalja EU američki dolar je bio najkorištenija valuta za izvoz. Među njima, udio iznad 50 posto zabilježen je na Cipru (76 posto), Irskoj (65 posto) i Grčkoj (54 posto).

Udio valuta EU osim eura bio je posebno visok u Švedskoj i Danskoj. S udjelom od 50 posto i 28 posto, respektivno, prije svega zbog upotrebe vlastite nacionalne valute.

Dolar na prvom mjestu kao valuta za uvoz

Američki dolar je bio najkorištenija valuta za uvoz u 2023. s udjelom od 50 posto. A slijedi euro sa 41 posto. Valute zemalja EU osim eura su činile 1 posto, a ostale valute 7 posto, prenosi Financa.

U 2023. američki dolar je bio najčešće korištena valuta za uvoz robe van EU u 16 od 27 zemalja EU. Udio američkih dolara u uvozu van EU bilo je najveće u Finskoj (67 posto), Grčkoj, Poljskoj i Litvaniji (sve s udjelom od 64 posto).

U preostalih 11 zemalja EU, euro je bio najkorištenija valuta za uvoz. S najvećim udjelom u Sloveniji (77 posto), Hrvatskoj (70 posto) i Slovačkoj (60 posto).

Valute zemalja EU, osim eura, dostigle su dvoznamenkaste vrijednosti u Češkoj (24 posto) i Danskoj (13 posto).