Podaci S&P Globala

Evo na kojim ste vrstama imovine lani mogli najviše zaraditi

Autor: Biznis.ba
Evo na kojim ste vrstama imovine lani mogli najviše zaraditi
S&P Global

Donosimo popis vrsta imovine koje su u 2023. godini zabilježile najveći povrat, prema podacima S&P Globala i stranice Investing.com.

Jedan od najboljih rezultata imale su japanske dionice te su do kraja 2023. porasle za čak 30 posto. U maju prošle godine japanski Nikkei dostigao je najviši nivo u 30 godina uslijed boljih finansijskih rezultata korporacija, slabog jena (privlačenje inostranih ulagača) i naleta otkupa dionica.

Japan je pored toga imao koristi od problema u kineskoj privredi, izazvanih krizom u nekretninskom sektoru koja se prelila na ostatak privrede vrijednog 19 triliona dolara. Ulagači koji su tražili opcije izvan Kine nisu morali otići predaleko da bi pronašli japanske dionice.

Međutim Nikkei je sada suočen s novim preprekama – jačanje jena od novembra, slaba potražnja među potrošačima te izgledno smanjenje kamatnih stopa na međunarodnom nivou vjerovatno će preusmjeriti novac na druga tržišta dionica.

Drugi najveći porast doživjele su dionice najvećih američkih kompanija, i to 24,2 posto (S&P 500), a slijede ih evropske dionice (STOXX 500) s porastom od 17,3 posto.

Značajan rast od oko 13 posto imale su dionice malih američkih kompanija, ali i zlata. Potonje je uobičajeno popularna zaštita od inflacije potaknute sve većim geopolitičkim trzavicama.

S druge strane, rast ispod deset posto imale su kanadske dionice, kao i američki nekretninski sektor, dionice tržišta u nastajanju i američke obveznice.

Loše se pak provela sirova nafta (WTI Oil), lani pojeftinivši za 11,5 posto, te ostala roba i kineske dionice koje su pale za 12,5 posto. Sve to pripisuje se usporavanju kineske privrede.

Međutim napadi Hutija u Crvenom moru i druge geopolitičke trzavice, s kojima smo ušli u novu godinu, mogli bi uticati na ponovni rast cijena nafte.