napredak

Evropske berze se oporavile od izbornog šoka

Autor: Biznis.ba
Evropske berze se oporavile od izbornog šoka
Foto: Bloomberg

Čini se da volatilnost u posljednja dva dana u Evropi jenjava nakon što su ulagači uhvaćeni nespremni na dobitke francuske krajnje desnice na izborima za Evropski parlament održanim tokom vikenda.

Banke su predvodile napredak od 0,7 posto u Stoxx 600, okončavši tri sesije s gubicima pa je pred kraj trgovanja porastao za 0,6 posto. CAC je takođe krenuo uzlaznom putanjom, ojačao je 0,84 posto. U zelenom su bili i DAX i FTSE.

Francuske obveznice ostvarile su skromne dobitke u srijedu, odražavajući kretanje na drugim evropskim tržištima obveznica, prenosi Investitor me. Razlika u odnosu na njemačke hartije, najmanje rizične obveznice u regionu, bila je stabilna na 61 baznom poenu nakon što je u utorak narasla na 66 baznih poena, što je najviše od marta 2020. godine.

Što se tiče sirovina, nafta je povećala dobitak nakon što su podaci o industriji ukazali na smanjenje zaliha sirove nafte u SAD, zanemarujući prognoze Međunarodne agencije za energiju da se tržišta ove decenije suočavaju s velikim viškom.