azijska tržišta

Hang Seng oštro pao

Autor: Biznis.ba
Hang Seng oštro pao
Foto: Ilustracija

Uspon na kineskim tržištima izgubio je snagu u utorak nakon što je brifing Državnog povjerenstva za razvoj i reforme zemlje pružio nekoliko pojedinosti o daljnjim poticajima.

Dok je kineski CSI 300 skočio preko 10% na otvaranju u utorak u povratku s praznika Zlatne sedmice, indeks je smanjio dobitak na rast od 5% kasnije tokom sesije.

Hongkonški Hang Seng indeks nakratko je pao preko 10%, prije nego što se blago oporavio na manji gubitak od 6,4%.

Ostala azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak, a ulagači prate podatke o plaćanju i potrošnji za august iz Japana.

Potrošnja domaćinstava u Japanu realno je u augustu pala 1,9% na godišnjoj razini, što je blaži pad u usporedbi s padom od 2,6% koji se očekivao prema Reutersovoj anketi među ekonomistima.

Pad je najbrži tempo pada od janaura, koji je zabilježio pad od 6,3% na godišnjoj razini. Taj pad također je došao prije nego što su proljetni pregovori o platama donijeli najveća povećanja plaća sindikalno organiziranim japanskim radnicima u 33 godine.

Međutim, realne su plate porasle u augustu, a podaci državnog zavoda za statistiku pokazuju da su plaće porasle 2% na prosječnih 574.334 jena (3.877,44 USD).

Referentni indeks Nikkei 225 skliznuo je 0,99% nakon objave, dok je Topix pao 1,06%, prenosi SEEbiz.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,72 posto, povučen dionicama teškog Samsung Electronicsa nakon što je objavio lošije smjernice za treće tromjesečje od očekivanih.

Small cap Kosdaq oslabio je 0,31%.

Australski S&P/ASX 200 neznatno je spao. ani ostvarila iznosio je 345 miliona dolara, dok je pretprošle godine iznosio 370 miliona dolara.