Berza

I trgovanje na Zagrebačkoj burzi ovisi o pregovorima SAD-a i Kine

Autor: Biznis.ba
I trgovanje na Zagrebačkoj burzi ovisi o pregovorima SAD-a i Kine

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje, koje je obilježilo i protekle dane, pri čemu su indeksi na putu tjednih blagih dobitaka jer i dalje nema poslovnih vijesti koje bi investitore potaknule na življu aktivnost.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u četvrtak se spustio 0,32 posto, na 1.820 bodova, a Crobex10 smanjen za 0,24 posto, na 1.0629 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,68 milijuna kuna, 2,9 milijuna kuna manje nego dan ranije.

"Jučerašnji dan na domaćem tržištu obilježili su skromni prometi s tek nešto više od 2,5 milijuna kuna redovnog prometa dionicama, a glavni dionički indeks Crobex je dan završio u minusu”, kaže Aleksandra Mladenović, brokerica u Podravskoj banci.

Oba indeksa tijekom tjedna bilježila su tek blage oscilacije, te su na putu tek blagih tjednih dobitaka – Crobex za 0,13 posto, a Crobex10 za 0,06 posto.

Najveći promet ostvaren je dionicom Atlantske plovidbe, 423,8 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 1 posto, na 396 kuna.

Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere, s prometom od 351,4 tisuće kuna, čija je cijena pala 0,75 posto, na 39,90 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom HT-a, kojom je ostvareno 350 tisuća kuna, a cijena joj je stagnirala na 157 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Hotela Maestral, koja je uz promet od 210,3 tisuće kuna poskupjela 1,17 posto, na 346 kuna te je bila najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima, prenosi Hina.

Centar za restrukturiranje i prodaju objavio je javni poziv za obvezujuće ponude za kupnju 68,94 posto dionica Hotela Maestral po početnoj cijeni od 126,8 milijuna kuna.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Maistre, za 2,04 posto, na 288 kuna.

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi završili u minusu potaknuti novim carinama od 25 posto koje su međusobno uveli SAD i Kina na robu vrijednosti 16 milijardi dolara.

„Danas se očekuje govor čelnika FED-a Jeromea Powella, pa će osim neizvjesnosti u pregovorima između SAD-a i Kine i to imati velik utjecaj na kretanje tržišta”, zaključuje Mladenović.

Biznis.ba