trgovanje

Indeksi na azijskim tržištima porasli

Autor: Biznis.ba
Indeksi na azijskim tržištima porasli
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta porasla su u petak dok su ulagači procjenjivali ključne ekonomske podatke iz Japana i iščekivali očitanja inflacije u SAD-u koja bi trebala biti objavljena kasnije tokom dana.

Japanski jen dosegao je novi najniži nivo u 38 godina u odnosu na dolar, oslabivši na čak 161,27 u odnosu na dolar. Japan je Masato Kandu zamijenio Atsushijem Mimurom na mjestu svog glavnog valutnog diplomata, prema Nikkeiju.

Ukupna inflacija za glavni grad Japana Tokio ubrzala se na 2,3% u junu u odnosu na godinu ranije, u odnosu na 2,2% u maju. Temeljna stopa inflacije — koja isključuje cijene svježe hrane — porasla je na 2,1 % s 1,9 % u maju.

Podaci o inflaciji u Tokiju naširoko se smatraju vodećim pokazateljem trendova širom zemlje.

Industrijska proizvodnja u zemlji porasla je 2,8% na mjesečnoj razini u maju, nadmašivši očekivanja od 2% ekonomista koje je anketirao Reuters. Na godišnjoj je nivou industrijska proizvodnja porasla za 0,3 posto, prenosi SEEbiz.

Oba očitanja pružit će Japanu više prostora za pooštravanje svoje monetarne politike u trenutku kada je njegova valuta pala na najniže nivoe u više decenija.

Južna Koreja zabilježila je pad maloprodaje u maju za 0,2% na godišnjem nivou, što je blaži pad u usporedbi s revidiranom brojkom iz aprila od 0,8% pada. Ovo je prvi put od jula 2023. da je Južna Koreja zabilježila dva uzastopna mjeseca pada.

Japanski Nikkei 225 odskočio je 1,04% nakon objave podataka, dok je široki Topix porastao 0,84%.

Južnokorejski Kospi porastao je za 0,13%, a Kosdaq s malom kapitalizacijom za 0,1%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu neznatno je porastao, dok se CSI 300 u kontinentalnoj Kini odbio od najnižeg nivoa u četiri mjeseca i ojačao za 0,11%.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,63%.