Nove prognoze FED-a

Indeksi na Wall Streetu porasli nakon ohrabrujućih poruka

Autor: Biznis.ba
Indeksi na Wall Streetu porasli nakon ohrabrujućih poruka
Foto: Ilustracija

Dow Jones indeks porastao je 1,03 posto, na 39.512 bodova, S&P indeks 0,89 posto, na 5.224 boda, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 16.369 bodova.

Na Wall Streetu su u srijedu berzovni indeksi porasli, treći dan zaredom, nakon što je rukovodstvo američke središnje banke kamatne stope ostavili nepromijenjenima.

Ulagače je, pojašnjava Hina, ohrabrila potvrda procjena rukovodstca središnje banke da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, uprkos rastu inflacije u SAD-u u januaru i februaru.

To je na konferenciji za medije potvrdio i predsjednik Fed-a Jerome Powell.

Rast inflacije u prva dva mjeseca “nije promijenio ukupnu sliku, a to je da se inflacija, iako uz prepreke na putu, postupno spušta prema ciljanom nivou od 2 posto”, istaknuo je Powell.

Nakon sjednice objavljene su i nove prognoze rukovodstva Feda, pri čemu su povećali procjenu rasta ekonomije u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 posto.

Doduše, smatraju i da će prosječna inflacija rasti s prethodnih 2,4 na 2,6 posto, no to nije zabrinulo ulagače jer rukovodstvo Feda i dalje smatraju da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a najviše u trgovačkom, za 1,5 posto.

I na azijskim su berzama cijene dionica porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u plusu gotovo dva posto, na nove rekordne nivoe, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 2,4 posto, prenosi Index hr.