S&P 500

Index na Wall Streetu pao zbog dionica tehnoloških divova

Autor: Biznis.ba
Index na Wall Streetu pao zbog dionica tehnoloških divova
Foto: Arhiv/Wall Street

Na Wall Streetu su jučer, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks pali, pod pritiskom pada cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, dok je Dow Jones blago porastao.

Dow Jones ojačao je 0.07 posto, na 37.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.57 posto, na 4.742 boda, a Nasdaq indeks 1.63 posto, na 14.765 bodova, prenosi HINA.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Applea, kojoj je cijena pala gotovo 4 posto, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili preporuku za tu dionicu zbog slabije prodaje iPhonea.

Značajno su pale i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Advanced Micro Devices, Alphabet i Microsoft. U prošloj je godini upravo rast cijena u tehnološkom sektoru najviše zaslužan za skok S&P 500 indeksa za 24, a Nasdaqa za 43 posto.

To se zahvaljuje postepenom popuštanju inflacije i usporavanju rasta privrede. Zbog toga je američka centralna banka najvjerovatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa ove godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, uprkos agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, privreda izbjeći recesiju. Zahvaljujući tome, krajem prošle godine Dow Jones dosegnuo je rekordni nivo, dok se S&P 500 tom nivou primaknao na manje od 1 posto.

"Ulagači su zadovoljni zbog snažnog rasta tržišta krajem prošle godine i popustljivih poruka Feda. Pozitivno je što bi se, čini se, mogla izbjeći recesija. No to još ne znači da smo izašli iz šume. Čak i uz postepeno smanjenje kamata Feda, monetarna politika bit će čvrsta i usporavati privrednu aktivnost", kaže Jason Pride, strateg u kompaniji Glenmede.

Stoga će u fokusu ulagača ove sedmice biti objava zapisnika sa posljednje sjednice čelnika Feda u decembru, koji bi mogao dati detaljnije smjernice po pitanju monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 70 posto izgleda da će Fed početi smanjivati kamatne stope već u martu.

I na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.15 posto, na 7.721 bod, a pariški CAC 0.16 posto, na 4.530 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.11 posto, na 16.769 bodova.