wall street

Inflacijske brige opterećuju Wall Street: Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq u padu

Autor: Biznis.ba
Inflacijske brige opterećuju Wall Street: Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq u padu
Foto: Ilustracija

Najvažniji svjetski berzovni indeksi prošle su sedmice pali jer inflacija ne popušta tako brzo kako su se ulagači nadali, pa se čini da su procjene na tržištu o tempu smanjenja kamata centralnih banaka bile preoptimistične.

Na Wall Streetu je Dow Jones pao 0.9 posto, na 38.686 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.5 posto, na 5277 bodova, a Nasdaq indeks 1.1 posto, na 16.735 bodova.

Kretanje indeksa u posljednje vrijeme ponajviše ovisi o oscilacijama tehnološkog sektora i makroekonomskim podacima.

Tehnološki sektor već duži period predvodi po rastu, no postavlja se pitanje koliko je taj rast, potaknut euforijom u vezi razvoja umjetne inteligencije, održiv.

Stoga u posljednje vrijeme cijene dionica u tehnološkom i komunikacijskom sektoru prilično osciliraju. Uz to, tržište se kreće ovisno o makroekonomskim podacima, ponajviše onima koji ukazuju na kretanje inflacije.

Čini se da Fed neće smanjiti kamate
Cijene su dionica mjesecima rasle zahvaljujući špekulacijama da će američka centralna banka ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, što bi podržalo rast ekonomije, prenosi SEEbiz.

No, te su špekulacije splasnule jer svi posljednji makroekonomski podaci pokazuju da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno.

Zbog toga čelnici Feda već duže vrijeme ponavljaju da bi kamatne stope mogle ostati povišene duži period nego što se očekivalo.