Očekivano

Izraleski napad srušio indekse na Wall Streetu

Autor: Biznis.ba
Izraleski napad srušio indekse na Wall Streetu
Foto: Ilustracija

Američki indeksi pali su na početku nove sedmice jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.

Dow Jones Industrial Average izgubio je 248,13 bodova, ili 0,65%, zatvorivši se na 37.735,11. Indeks 30 dionica odustao je od napretka od više od 1% zabilježenog na početku sjednice i označio svoj šesti uzastopni dan gubitka, niz kakav nije viđen od juna.

Gubici od ponedjeljka također su povukli prosjek plavih čipova blizu njegove ravne linije iz 2024., zapanjujući preokret nakon trgovanja blizu nivoa od 40.000 samo nekoliko sedmica prije.

S&P 500 se spustio 1,2% i završio na 5.061,82, uprkos porastu od čak 0,88% ranije tokom sesije. Nasdaq Composite pao je 1,79% na 15.885,02 jer su dionice Salesforcea i drugih tehnoloških dionica pale.

Prinos na 10-godišnje državne obveznice porastao je iznad ključnog nivoa od 4,6% tokom sesije i dotaknuo najvišu tačku od sredine novembra.

Prinosi su porasli nakon što su podaci pokazali da je maloprodaja u martu porasla za 0,7%, što je najnoviji pokazatelj da potrošnja ostaje snažna uprkos inflatornim pritiscima. Taj je tempo bio iznad 0,3% konsenzusnih predviđanja ekonomista koje je anketirao Dow Jones, prenosi SEEbiz.

Salesforce je bio najveći gubitnik u sastavu Dow Jonesa jer je pao više od 7% zbog izvještaja da je softverska firma u pregovorima o preuzimanju firme za upravljanje podacima Informatica. S druge strane, Goldman Sachs, također član Dow-a, skočio je za gotovo 3% nakon što je nadmašio očekivanja Wall Streeta u prvom kvartalu.

Pad u ponedjeljak nadovezao se na velike gubitke iz prošle sedmice, budući da su dugotrajna zabrinutost zbog inflacije i loš početak nove sezone korporativnih zarada opteretili trgovce. I Dow i S&P 500 zabilježili su svoje najgore sedmice performanse od prošle godine.