Berza

Jako skočile dionice Applea

Autor: Biznis.ba
Jako skočile dionice Applea
Agencije

Na Wall Streetu su prošle sedmice berzovni indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, dok se na evropskim berzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1.2 posto, na 38.675 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.55 posto, na 5.127 bodova, a Nasdaq indeks 1.3 posto, na 16.156 bodova.

Među najvećim je dobitnicima prošle sedmice bio tehnološki sektor, jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. Primjerice, samo u petak cijena dionice Applea skočila je 6 posto. Doduše, i prihodi i zarada tog tehnološkog diva pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali bili su veći nego što su analitičari procjenjivali.

Uz to, Apple je najavio program otkupa vlastitih dionica na tržištu u vrijednosti od rekordnih 110 milijardi dolara. I većina ostalih kompanija saopćila je o većoj zaradi nego što se očekivalo. Dosad je oko 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa saopćilo o rezultatima, pri čemu ih je 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle više od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se prije mjesec dana očekivao rast zarada za 5.1 posto.

Pozitivno su na tržište utjecale i poruke iz američke centralne banke. U srijedu su, naime, lideri Feda odlučili ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5.25 do 5.50 posto jer, kako su poručili u saopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

No, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da daljnje povećanje kamata nije izgledno, što je ohrabrilo ulagače koji su se zbog povišene inflacije plašili takva poteza. A što se smanjenja kamata tiče, sve je manje vjerovatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni.

Od početka godine berzovni indeksi na najvećoj svjetskoj berzi snažno su porasli na temelju očekivanja da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od juna. No, kako je postalo jasno da su to preoptimistična očekivanja, u aprilu su indeksi znatno pali, nakon pet mjeseci rasta.

A na evropskim se berzama prošle sedmice trgovalo opreznije nego na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.9 posto, na 8.213 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0.9 posto, na 18.001 bod, a pariški CAC 1.6 posto, na 7.957 bodova.