Pad azijskih indeksa

Japanska inflacija ostaje stabilna, tržišta Azije padaju dok ulagači prate Jackson Hole

Autor: Biznis.ba
Japanska inflacija ostaje stabilna, tržišta Azije padaju dok ulagači prate Jackson Hole
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta većinom su pala u petak dok su ulagači iščekivali komentare predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella na skupu globalnih centralnih banaka u Jackson Holeu.

U prošlosti, Powell je zacrtao široke političke inicijative i dao naznake o političkom putu SAD-a u Jackson Holeu.

U Aziji, podaci iz Japana pokazali su ukupnu inflaciju u zemlji od 2,8% u julu, nepromijenjenu u odnosu na prethodni mjesec.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene svježe hrane, iznosila je 2,7%, u skladu s očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters i više od junske brojke od 2,6%.

Međutim, takozvana "temeljna" stopa inflacije, koja izdvaja cijene svježe hrane i energije i koju prati Banka Japana, pala je na 1,9% u julu s 2,2% u junu.

Ovo je najniža stopa temeljne inflacije koju je dosegla od septembra 2022.

Japanski Nikkei 225 preokrenuo je dobitak na pad od 0,11%, dok je Topix neznatno porastao.

Guverner Banke Japana Kazuo Ueda rekao je u petak parlamentu zemlje da će centralna banka "ostati vrlo oprezna" u pogledu kretanja na tržištu, dodajući da su tržišta i dalje nestabilna, izvijestio je Reuters.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,51%, a Kosdaq s malom kapitalizacijom za 0,58%.

Australski S&P/ASX 200 skliznuo je 0,43%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je za 0,73%, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini produžio gubitke na četvrti dan zaredom, neznatno pavši.

Rano u petak, kineski tehnološki div Alibaba Group rekao je u izjavi da će pretvoriti svoju sekundarnu kotaciju u Hong Kongu u primarnu, čime će tvrtka biti dvojno kotirana iu Hong Kongu iu New Yorku.

"Naša dobrovoljna konverzija na dvojnu primarnu kotaciju ne uključuje izdavanje novih dionica i/ili prikupljanje sredstava", dodaje se.