Berza

Kurbegović: FAST aplikacija će objediniti informacije o vrijednosnim papirima

Autor: Biznis.ba
Kurbegović: FAST aplikacija će objediniti informacije o vrijednosnim papirima

Direktor Sarajevske berze (SASE) Tarik Kurbegović izjavio je u za Fenu da SASE, uporedo sa drugim strateškim projektima, nastoji i da inovira.

- Tako smo u dosadašnjem radu ustanovili da je velika prepreka za masovniji angažman domaćih investitora na tržištu kapitala nedostatak informacija o kompanijama i trgovini njihovim vrijednosnim papirima. Stoga je jedan od naših zadnjih projekata upravo bio targetiran da riješi ovaj problem, i rezultat tih napor je FAST aplikacija, kao jedan mnogo komleksnija i sveobuhvatnija alatka u odnosu na trenutno postojeći SASE Oberver Station (SASE OBS) - rekao je Kurbegović.

Pojasnio je da je osnovna prednost FAST aplikacije što ona korisniku omogućava da na jednom mjestu dobije sve informacije potrebne za investiranje u neki vrijednosni papir, što uključuje podatke o trgovini tim dionicama/obveznicama, trenutno stanje na tržištu u pogledu kupovnih i prodajnih naloga, podatke o izdavaocu vrijednosnog papira - vlasnička struktura, finansijske izvještaje, finansijske pokazatelje i drugo.

- Neki od ovih podataka su dostupni putem web-stranice SASE i nekih drugih servisa, dok su neki dostupni isključivo preko FAST-a, ali ne postoji niti jedno mjesto gdje se svi ovi podaci agregiraju i prezentuju putem jedne centralne tačke, kao što je FAST. Stoga smatramo da će FAST biti neizostavan alat za svakog investitora na našem tržištu, ali isto tako i vrijedan izvor informacija za osobe koji nisu investirale, ali koje zanima tematika tržišta kapitala i berzanskog poslovanja. FAST će imati verzije i za jednu i za drugu grupu korisnika i bit će cjenovno prihvatljiv za sve kategorije - naveo je Kurbegović.

Dodao je da će ta aplikacija olakšati trgovanje vrijednosnim papirima i običnom čovjeku koji se želi okušati u toj oblasti, a nema prethodno iskustvo.

- Do sada je potencijalni investitor u vrijednosne papire informacije morao skupljati na raznim web-stranicama - Berze, Registra vrijednosnih papira, FIA, stranicama emitenata i sl. Korištenjem FAST-a, korisnik sve dostupne informacije o nekom izdavaocu i njegovim vrijednosnim papirima, istorijskim cijenama i prometima i mnoštvo drugih informacija dobija na jednom mjestu - kazao je Kurbegović.

Istakao je da je kod FAST-a revolucionarno što nudi i tzv. portfolio-tracker - ukoliko korisnik FAST-a ne želi odmah početi trgovati, može napraviti svoj virtuelni porfolio i pratiti kretanje njegove vrijednosti, sve dok se ne odluči da se okuša "u realnom svijetu".

Kurbegović je precizirao da će lansiranje FAST-a uslijediti nakon njegove prezentacije 19. decembra ove godine koja će biti zatvorenog tipa, prije svega zbog prostornih ograničenja, ali će prisutni novinari sigurno izvjestiti o svim mogućnostima aplikacije.

- Ali bez obzira na to, svako ko je zainteresovan da isproba FAST, moći će to uraditi besplatno u toku promotivnog perioda. Sve detalje vezano za ovo ćemo objaviti na prezentaciji, a bit će dostupne i na našoj web-stranici - rekao je Kurbegović.

Govoreći o situaciji na berzama u regionu bivše Jugoslavije naveo je da je ona, sa izuzetkom Slovenije i Hrvatske, koje su već u Evropskoj uniji, vrlo slična.

- Po prometima, koji po prirodi stvari vrlo osciliraju, svi smo dosta blizu, tako da je SASE zadnjih godina bila na 2. ili 3. mjestu. Ako posmatramo obje bosanskohercegovačke berze (Sarajevsku i Banjalučku), situacija je još bolja - dodao je Kurbegović.

Međutim, priznaje da prometi nisu sve, te da su u nekim oblastima bh. berze čak vodeće.

- Spomenut ću samo primarno tržište za državne (entitetske) vrijednosne papire - jedino berze u Sarajevu i Banjoj Luci za svoja ministarstva finansija organizuju aukcije na kojim prodaju obveznice i trezorske zapise. Osim toga, SASE je prva berza u regionu koja je lansirala indeks baziran na fundamentalnim pokazateljima (SASX-FN), što je trend koji je tek počeo da zaživljava u svijetu - potcrtao je Kurbegović.

Pojasnio je da kod trgovine vrijednosnim papirima važi pravilo kao i za sve druge poduhvate i branše - što se čovjek njemu više posveti, bit će i veći rezultati.

- Postoji poslovica u svijetu investiranja: Ko investira u dionice bez analize finansijskih izvještaja ponaša se kao neko ko igra pokera a da ne gleda u svoje karte. Prije nego što uložite u neku kompaniju, pogledajte njihove finansijske izvještaje, uporedite promjene ključnih pokazatelja iz godine u godinu; provjerite koliko su ažurni u objavi informacija; kakva im je web-stranica; kakav je njihov imidž među vašim prijateljima, rodbinom i slično - kazao je Kurbegović.

Također, dodao je da je potrebno imati realna očekivanja jer ulaganje u vrijednosne papire nije aktivnost kojom će se neko obogatiti preko noći, nego način da svoja slobodna novčana sredstva oplodi i uveća, kao alternativu/dopunu držanjem novca na štednoj knjižici ili slično.

- Tržište kapitala u FBiH je i dalje vrlo mlado tržište, čiji su formalni začeci bili krajem 20. vijeka. Ono je tipično tranzicijsko tržište, i shodno tome nije dostiglo nivo razvijenih tržišta. Ovo se uglavnom odnosi na ulogu i značaj tržišta kapitala u cjelokupnoj ekonomiji, njegov značaj kao mjesto gdje kompanije prikupljaju kapital za svoj daljni rast i razvoj, a investitori ga koriste kako bi ostvarivali prinos na uložena sredstva - rekao je Kurbegović.

Dodao je da Sarajevska berza aktivno radi na razvoju i unapređenju tržišta, u obimu u kojoj joj to njena funkcija i nadležnosti dozvoljavaju.

Biznis.ba / FENA