glavna britanska berza

London vratio titulu najvrijednije evropske berze

Autor: Biznis.ba
London vratio titulu najvrijednije evropske berze
Foto: X

Glavna britanska berza u Londonu ponovo je preuzela krunu kao najvrijednije u Evropi po prvi put u skoro dvije godine, pokazuju podaci.

Ukupna vrijednost kompanija kotiranih na Londonskoj berzi (LSE) u ponedjeljak je dostigla 3,18 milijardi dolara, premašivši ukupnu vrijednost kompanija koje kotiraju u Parizu, prema podacima Bloomberga, od 3,13 biliona dolara.

Obje procjene su se od tada promijenile i ostale su blizu, ali analitičari to opisuju kao prekretnicu, javlja BBC.

Oni kažu da je francusko tržište palo zbog neizvjesnosti oko izbora, dok se tržište Velike Britanije oporavlja nakon nekoliko godina slabih performansi.

LSE je bila najveće evropsko tržište dionica mnogo godina prije novembra 2022. kada je pretečena.

Analitičari su u to vrijeme krivili za učinak LSE-a posljedice mini-budžeta bivše premijerke Liz Truss, slabu funtu, strahove od recesije i Brexit.

LSE je 2016. vrijedio oko 1,4 biliona dolara više od svog pariškog rivala.

Analitičari kažu da tržišni investitori generalno ne vole neizvjesnost – i postoji mnogo pitanja o tome šta će značiti prijevremeni izbori u Francuskoj koje je raspisao predsjednik, prenosi Investitor me.

Predsjednik Emmanuel Macron raspisao je prijevremene izbore ranije ovog mjeseca, nakon pobjede desničarskog Nacionalnog skupa njegove rivalke Marin Le Pen na evropskim izborima.

Šef Hargreavesa Lansdowna za novac i tržišta Susannah Streeter je ipak sugerisala da Le Penov manifest sadrži “nefinansiranu potrošnju”.

“Oni nisu toliko fokusirani na osvajanje tržišta”, rekla je Striter

Finansijska tržišta često loše reaguju kada ne znaju odakle će doći novac za obećanja vlade, ocjenjuje BBC i pojašnjava da je to zato što utiče na vrijednost obveznica, što je novac koji investitori pozajmljuju vladi po stopi koju je dogovorilo tržište.

Ako investitori vjeruju da se politike vlade ili potencijalne vlade ne podudaraju, kamatna stopa na obveznice, poznata kao prinos, ima tendenciju rasta.

To onda šteti vrijednosti kompanija koje kotiraju na berzi, jer ako je prinos na obveznice vrlo visok, onda investitori često mogu zaraditi više novca pozajmljujući vladi nego ulaganjem u dionice kompanije.