wall street

Na američkoj berzi blagi rast indeksa

Autor: Biznis.ba
Na američkoj berzi blagi rast indeksa
Foto: Wall Street

S&P 500 u utorak se malo promijenio nakon što je dosegao najvišu razinu svih vremena uoči ključne odluke Feda.

Svježi rekordi za S&P 500 i Dow dolaze tijekom povijesno teškog razdoblja za tržište. Rujan je bio najgori mjesec za referentnu vrijednost u posljednjih 10 godina, s prosječnim mjesečnim gubitkom od 1,3%, prema podacima FactSeta.

Trgovci su također prevladali probleme kasnog ljeta koji su proizašli iz zabrinutosti oko zdravlja američke privrede. Razočaravajući podaci o poslovima i proizvodnji u augustu potaknuli su veliku jednodnevnu rasprodaju, prenosi SEEbiz. Međutim, dionice su se uspjele oporaviti zahvaljujući konstruktivnijim objavama podataka i očekivanjima da Fed snizi stope.

Wall Street je u pripravnosti za dugoočekivano smanjenje stope Fed-a u srijedu poslijepodne, potez koji bi mogao pomoći u povećanju rasta zarada kompanija nakon visokih troškova zaduživanja i visoke inflacije. Fed je prvi put krenuo u svoju agresivnu kampanju pješačenja u martu 2022.

Najnoviji podaci o prodaji na malo ukazuju na dobro zdravlje potrošača. Maloprodaja je porasla 0,1% u augustu u odnosu na procjene ekonomista za pad od 0,2%, prema Dow Jonesu. Isključujući automobile, broj je također porastao za 0,1%, što je malo ispod konsenzusnih predviđanja od 0,2%.