tržište kapitala

Na azijskim tržištima Hong Kong i Tajvan predvodnici rasta

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima Hong Kong i Tajvan predvodnici rasta
Foto: Unsplash

Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tokom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.

Dionice Appleovih dobavljača bile su u fokusu nakon što je firma saopćila o zaradi većoj od očekivane. Dionice Taiwan Semiconductor Manufacturing Company porasle su 1,8%, dok je Hon Hai Technology Group, također poznat kao Foxconn, skočio 2,6%.

Apple, čija je zarada u drugom tromjesečju nadmašila tržišne procjene, najavio je rekordni program otkupa dionica od 110 milijardi dolara.

Dionice proizvođača iPhonea skočile su 7% u produženom trgovanju, a ulagači su se sada usredotočili na dionice dobavljača Applea u Tajvanu i Južnoj Koreji.

Južnokorejski Kospi porastao je 0,39%, dok je Kosdaq s manjom kapitalizacijom dodao 0,28%.

Tajvanski ponderirani indeks porastao je 1,41%, dok je hongkonški Hang Seng indeks dodao 2%.

Berze u Japanu i Kini zatvorene su zbog državnih praznika.

Japanski jen je i dalje bio u fokusu jer je ojačao na 152,75 u odnosu na američki dolar usred sumnje da će vlada intervenirati kako bi podržala valutu u ponedjeljak, prenosi SEEbiz.

Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekuju da će vidjeti povećanje radnih mjesta za 240.000 u američkom izvještaju o platama za nepoljoprivredne djelatnosti u aprilu koje treba objaviti u petak u 08:30 ujutro. ET, u poređenju s 303.000 dodavanja u martu.

Ulagači će pažnja pratiti podatke nakon što je američka centralna banka zadržala kamatne stope stabilnima na kraju svog dvodnevnog sastanka u srijedu.

U Australiji je S&P/ASX 200 ojačao 0,54%.