nakon pobjedničke sedmice

Na azijskim tržištima indeksi mješoviti

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima indeksi mješoviti
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u ponedjeljak nakon što je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u koje je u petak bilo bolje od očekivanog, pokazalo je da su zapošljavanje i rast plata porasli u maju.

Ovo pridonosi narativu da Fed ne mora žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa. Trgovci ne očekuju da će Savezni odbor za otvoreno tržište smanjiti stope na sastanku ove sedmice ili na sljedećem sastanku u julu.

Ove sedmice u Aziji ulagači će u ponedjeljak procijeniti revidirane podatke o bruto domaćem proizvodu Japana u prvom tromjesečju, koji je na godišnjem nivou pao od 1,8%. To je bilo blaže od prvotno objavljenog pada od 2%, a također niže od revidiranog pada od 1,9% koji se očekivao u Reutersovoj anketi među ekonomistima.

Zasebno, odluka Banke Japana o stopama bit će objavljena u petak, dok će podaci o inflaciji u Kini i Indiji za maj biti objavljeni u srijedu.

Japanski Nikkei 225 popeo se za 0,67%, dok je široki Topix porastao za 0,8%.

Nasuprot tome, južnokorejski Kospi pao je za 0,57%, a mali kapital Kosdaq neznatno je spao.

Nekoliko azijskih tržišta zatvoreno je zbog praznika u ponedjeljak, uključujući Australiju, kontinentalnu Kinu, Hong Kong i Tajvan.

Na Wall Streetu u petak je S&P 500 ostao nepromijenjen nakon što je dotaknuo unutardnevni rekord, prenosi SEEbiz. Dow Jones Industrial Average spao je za 0,22%, a Nasdaq Composite za 0,23%.

Uprkos gubicima, sva tri glavna indeksa zabilježila su pobjedničku sedmicu. Dow je zabilježio rast od 0,29%, dok je S&P 500 dodao gotovo 1,32%, a Nasdaq je u sedmici skočio 2,38%.