tržište kapitala

Na azijskim tržištima indeksi pali

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima indeksi pali
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u ponedjeljak jer su ulagači iščekivali podatke o inflaciji iz Australije i Japana kasnije ove sedmice.

Očitavanje indeksa potrošačkih cijena u Australiji u maju, koje se očekuje u srijedu, bit će u fokusu nakon što je guverner australske centralne banke Michelle Bullock otkrila da je centralna banka raspravljala o povećanju stopa na svom posljednjem sastanku.

Bude li inflacija viša od očekivane i potakne RBA da podigne stope, to bi bila prva velika azijsko-pacifička centralna banka koja bi to učinila u okruženju u kojem ulagači čekaju smanjenje stopa, izuzev Japana.

RBA mora razmotriti dva očitanja inflacije — 26. juna i 31. jula — prije sljedećeg sastanka 6. augusta.

Australski S&P/ASX 200 pao je 0,65%.

Japanski Nikkei 225 porastao je za 0,24%, dok je Topix porastao za 0,26%, jedina glavna mjerila u Aziji u pozitivnom području.

U ponedjeljak je Banka Japana otkrila da je razgovarala o povećanju kamatne stope tokom junskog sastanka o monetarnoj politici. Međutim, navodi se da bi se "svaka promjena u kamatnoj stopi trebala razmotriti tek nakon što ekonomski pokazatelji potvrde da se, na primjer, stopa inflacije CPI-a očito počela oporavljati i da su srednjoročna do dugoročna očekivanja inflacije porasla."

Prošle sedmice guverner BOJ-a Kazuo Ueda navodno je rekao parlamentu zemlje da bi centralna banka mogla podići stope čim se zasijeda u julu, prenosi SEEbiz.

Hongkonški Hang Seng indeks pao je 1,1%, a CSI 300 u kontinentalnoj Kini izgubio je 0,5%. Kina je izvijestila o padu fiskalnih prihoda od 2,8% u prvih pet mjeseci 2024. u usporedbi s 2023., što je povećanje od pada od 2,7% na godišnjem nivou od januara do aprila.

Samo u maju, fiskalni su prihodi pali 3,2% na godišnjem nivou, što je blaži pad od pada od 3,7% u aprilu.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,82%, a Kosdaq s malom kapitalizacijom za 1,08%.