zahvaljujući nvidiji

Na azijskim tržištima indeksi porasli

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima indeksi porasli
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla nakon što su ključni referentni indeksi u SAD-u dostigli nove najviše nivoe preko noći jer je firma za proizvodnju čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia pretekla Microsoft i postala najvrijednija javna firma na svijetu.

Dionice proizvođača čipova skočile su 3,5% preko noći na Wall Streetu i porasle su 174% od početka godine.

Ulagači u Aziji procijenili su trgovinske podatke Japana za maj, pri čemu je izvoz nadmašio očekivanja. Izvoz je porastao 13,5% na godišnjem nivou u poređenju s rastom od 13% koji su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters. Rast uvoza od 9,5%, međutim, izmakao je očekivanja o porastu od 10,4%.

Ulagači su također probavili Reutersov indeks Tankan koji je pokazao da je poslovno povjerenje među velikim japanskim proizvođačima palo na +6 s +9 u maju. S druge strane, poslovno povjerenje među neproizvođačima popelo se na +31 s +26 u maju.

Tankan mjeri poslovno povjerenje među japanskim korporacijama, a pozitivna brojka znači da su optimisti brojniji od pesimista i obrnuto.

Japanski Nikkei 225 popeo se 0,28%, dok je široki Topix porastao 0,46%.

Dionice japanskog investicijskog holdinga SoftBank popeo se za više od 3%. Firma ima udio u američkom dizajneru čipova Arm, čija se arhitektura koristi u čipovima, uključujući one koje proizvodi Nvidia.

Južnokorejski Kospi dobio je gotovo 1%, potaknut rastom od 1,5% teškog Samsung Electronicsa.

Ostale južnokorejske tehnološke dionice također su porasle, pri čemu je LG Electronics skočio 4,13%, dok se SK Hynix popeo za više od 3%. Kosdaq s malom tržišnom kapitalizacijom preokrenuo je ranije dobitke na pad od 0,28%.

Hong Kong Hang Seng indeks popeo se za 1,97%, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini pao za 0,42%