tržište kapitala

Na azijskim tržištima indeksi mješoviti

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima indeksi mješoviti
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta u ponedjeljak su mješovita dok regija procjenjuje ključne ekonomske podatke iz Kine.

Drugo najveće svjetska ekonomija objavilo je podatke za maj za svoju maloprodaju, industrijsku proizvodnju i stopu nezaposlenosti u gradovima.

Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u maju, popevši se za 3,7% u poređenju s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.

Međutim, druge ekonomske metrike, kao što su industrijska proizvodnja i ulaganja u fiksnu imovinu, promašile su Reutersove prognoze. Industrijska proizvodnja porasla je za 5,6% na godišnjem nivou, u poređenju s očekivanim povećanjem od 6%, dok su investicije u fiksnu imovinu porasle za 4% u poređenju s prošlim majem, malo manje od prognoziranih 4,2% ankete Reutersa.

Stopa nezaposlenosti u gradovima ostala je stabilna na 5% u maju, nepromijenjena u odnosu na april, i 0,2 postotna boda niža nego u maju prošle godine.

Zasebno, Narodna banka Kine zadržala je svoju jednogodišnju stopu za srednjoročne kredite na 2,5% na 182 milijarde juana (25,09 milijardi USD) vrijednih kredita, kao što se očekivalo.

Centralna banka također je ubrizgala 4 milijarde juana kroz sedmodnevne obrnute repo operacije i zadržala sedmodnevnu kamatnu stopu na 1,8%.

Hongkonški Hang Seng indeks poništio je gubitke i porastao za 0,71% nakon MLF-a i objave podataka, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini pao za 0,1%, prenosi SEEbiz.

Japanski Nikkei 225 pao je 1,82%, povučen dionicama energetike i nekretnina, dok je Topix također zabilježio sličan gubitak od 1,49%.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,31%, a Kospi s malom kapitalizacijom također je pao za 0,45%, poništivši raniji dobitak.

Australski S&P/ASX 200 spao je 0,13%. Trgovci će se pripremati za odluku Banke rezervi Australije o stopama u utorak.