indeksi mještoviti

Na azijskim tržištima kineska inflacija manja od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima kineska inflacija manja od očekivanja
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u srijedu dok su ulagači procjenjivali podatke o inflaciji iz cijele Azije.

Stopa inflacije u Kini u maju iznosila je 0,3%, što je manje od očekivanja ekonomista koje je anketirao Reuters od 0,4%. Brojka je ostala nepromijenjena u odnosu na april.

Hongkonški Hang Seng indeks pao je 1,45% nakon objave CPI-a, dok je kineski CSI 300 pao 0,17%.

Trgovci u Aziji također će gledati prema odluci američke Federalne rezerve u srijedu na državnom nivou, koji će uslijediti nekoliko sati nakon izvještaja o inflaciji u zemlji u maju.

Zasebno, predviđa se da će se stopa inflacije u Indiji također neznatno popeti na 4,89%, prema Reutersovoj anketi među ekonomistima, nešto više od rasta od 4,83% u aprilu, prenosi SEEbiz.

Tajvanski ponderirani indeks dobio je 1,2% i dostigao najvišu razinu svih vremena, nakon optimističnog raspoloženja ulagača o tome da Apple najavljuje nove značajke umjetne inteligencije za svoj novi operativni sistem.

Teškaši Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp i Hon Hai Precision Industry — također poznati kao Foxconn — skočili su svaki za više od 3%.

Japanski Nikkei 225 skliznuo je 0,58%, dok je široki Topix zabilježio veći gubitak od 0,74%.

Stopa inflacije korporativne robe u Japanu ubrzala se na 2,4% u maju, nadmašivši očekivanja i označivši svoju najbržu stopu rasta od augusta.

Međutim, južnokorejski Kospi porastao je za 0,5%, a Kosdaq s malom kapitalizacijom za 0,3% više.

Australski S&P/ASX 200 pao je 0,59%, produživši gubitke od utorka.