indeksi u porastu

Na azijskim tržištima Kospi najveći dobitnik

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima Kospi najveći dobitnik
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak nakon što je američka centralna banka zadržala stopu saveznih fondova na 5,25% do 5,5% i pomaknula svoj "tačkasti grafikon" na predviđanje samo jednog smanjenja stope ove godine.

To je manje od tri smanjenja predviđena na sastanku u martu. Međutim, tačkasti grafikon također ukazuje na agresivniji put rezanja za 2025. — predviđaju se četiri smanjenja stope u ukupnom iznosu od punog postotnog boda, u odnosu na tri.

U Aziji i Pacifiku, južnokorejski Kospi je prednjačio u porastu, skočivši za 1,39% i nastavljajući rasti treći dan, dok je mali kapital Kosdaq porastao za 0,6%.

Japanski Nikkei 225 dobio je 0,56%, dok je široki Topix bio neznatno niži.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,8%, oporavivši se nakon dva dana gubitaka.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao je za 1,23%, potaknut rastom dionica električnih vozila unatoč tome što je Evropska unija uvela carine od 38% na kineske proizvođače električnih vozila.

EV kompanija BYD bila je najveći dobitnik na HSI-ju, porasla je za više od 6%, dok su dionice njenih kolega Nio i Li Auto porasle za 2,77%, odnosno 1,85%.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini bio je viši za 0,12%.

U priopćenju Feda nakon sastanka stoji da je "inflacija smanjena tokom prošle godine, ali je i dalje visoka", ponavljajući jezik iz prethodne izjave, prenosi SEEbiz.

Međutim, u novoj se izjavi također navodi: "Posljednjih mjeseci došlo je do skromnog daljnjeg napretka prema cilju Odbora od 2 posto inflacije."

Prethodni je jezik rekao da je "nedostajalo daljnjeg napretka" u pogledu inflacije.

Zasebno, inflacija u maju ostala je nepromijenjena u odnosu na april, porasla je 3,3% na godišnjem nivou i ostala nepromijenjena na mjesečnoj osnovi.