uslijed povećanja inflacije

Na azijskim tržištima mješovita izvedba indeksa

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima mješovita izvedba indeksa
Foto: Bloomberg

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u srijedu jer je stopa inflacije u Australiji porasla treći mjesec zaredom, dok su dionice poluvodiča i srodnih dionica skočile nakon što je Nvidia ojačala preko noći.

Ukupna stopa inflacije u Australiji za maj iznosila je 4%, u usporedbi s 3,6% zabilježenih u aprilu. Temeljna stopa inflacije također je iznosila 4%, što je više od očekivanih 3,8% u Reutersovoj anketi među ekonomistima.

Očitavanje inflacije veće od očekivanog moglo bi potaknuti RBA na povećanje kamatnih stopa. Guverner RBA Michelle Bullock nedavno je otkrila da je centralna banka raspravljala o povećanju stopa na svom posljednjem sastanku.

Fabrička proizvodnja u Singapuru za maj također će biti objavljena u srijedu, a anketa Reutersa među ekonomistima predviđa stopu rasta od 2% na godišnjoj razini, u usporedbi s padom od 1,6% zabilježenim u aprilu, prenosi SEEbiz.

Australski S&P/ASX 200 izgubio je 1,03% u srijedu, povučen neenergetskim mineralima i maloprodajnim dionicama.

Japanski Nikkei 225 dobio je 1,26% u jutarnjoj trgovini, dok je široki Topix porastao 0,64%. Južnokorejski Kospi dobio je 0,25%, dok se malim kapitalom Kosdaq trgovao blizu ravne linije.

Dionice poluvodiča i srodnih dionica kao što je Advantest skočile su više od 6%, dok su Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, SK Hynix i MediaTek porasle 1,38%, 4% odnosno 3,25%. Samsung Electronics pao je više od 0,2 posto.

Ovo je posljedica oporavka Nvidijinih dionica koje su u utorak završile s rastom od 6,76%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu i CSI 300 u kontinentalnoj Kini neznatno su pali.