uoči odluke feda

Na azijskim tržištima mješovita trgovina

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima mješovita trgovina
Foto: Unsplash

Na azijsko-pacifičkim tržištima trguje se mješovito dok ulagači čekaju odluku Federalnih rezervi o stopi.

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u srijedu, nakon dobitaka na Wall Streetu koji su doveli do novih najviših razina S&P 500 i Dow Jones Industrial Averagea.

Ulagači očekuju odluku o stopama Federalnih rezervi koja bi trebala biti objavljena u srijedu u državi, te procijenjene privredne podatke iz Japana. Odluka o stopi indonezijske centralne banke također treba biti donesena kasnije tokom dana.

Japanski uvoz i izvoz u kolovozu porasli su za 2,3% odnosno 5,6% u odnosu na prošlu godinu, prema japanskom ministarstvu finansija, oba promašaju procjene Reutersove ankete o rastu od 13,4% odnosno 10%.

Narudžbe strojeva u japanskom privatnom sektoru u julu su pale za 0,1% u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima Ureda kabineta, nedostajući Reutersovim procjenama povećanja od 0,5%.

Odbor guvernera Bank Indonesia trebao je završiti dvodnevni sastanak i donijeti odluku o ključnoj stopi kasnije u srijedu. Referentna stopa je na najvišoj razini od 2016., čak i nakon što se inflacija ohladila u okvirima cilja centralne banke od 1,5% do 3,5%, prenosi SEEbiz.

Australski S&P/ASX 200 pao je 0,14%, prekidajući četverodnevni pobjednički niz koji je u utorak poslao indeks na rekordno visoku razinu.

Japanski Nikkei 225 porastao je 0,22%, dok je široki Topix pao 0,06%.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini pao je za 0,39%, nakon što je u petak zatvorio na najnižoj razini od siječnja 2019.

Tajvanski ponderirani indeks pao je gotovo 1%.

Tržišta u Južnoj Koreji i Hong Kongu danas su zatvorena, dok će tržišta u kontinentalnoj Kini nastaviti s trgovinom nakon trodnevnog praznika širom zemlje.