tržište kapitala

Na azijskim tržištima mještovita izvedba indeksa

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima mještovita izvedba indeksa
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u trgovanju u četvrtak nakon što su referentne vrijednosti američkih dionica pale preko noći, dok su ulagači procjenjivali trgovinske podatke iz Japana i čekali odluku Indije o stopama.

Globalne dionice i valute pale su početkom ove sedmice nakon što je Banka Japana povisila kamatne stope na najviše razine od 2008., a SAD je objavio podatke o zapošljavanju koji su slabiji od očekivanih.

U četvrtak će ulagači u Aziji procijeniti trgovinske podatke iz Japana i odluku Reserve Bank of India o kamatnim stopama.

Reserve Bank of India zadržala je stope stabilne na 6,5% već deveti sastanak zaredom, kao što su očekivali ekonomisti.

Japanski suficit tekućeg računa za lipanj iznosio je 1,533 bilijuna jena (10,2 milijarde dolara), što je niže od 1,789 biliona jena koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters.

Japanski Nikkei 225 i široki Topix kretali su se između dobitaka i gubitaka, pad od 0,3% odnosno 0,6%.

Banka Japana objavila je sažetak mišljenja sa svog sastanka o monetarnoj politici u julu, otkrivajući da su neki članovi BOJ-a predložili dodatna povećanja stopa.

"Pod pretpostavkom da će cilj stabilnosti cijena biti postignut u drugoj polovici fiskalne 2025. godine, Banka bi trebala podići kamatnu stopu na razinu neutralne kamatne stope prema tom vremenu", navodi se u sažetku, prenosi SEEbiz.

Čini se da je razina neutralne stope najmanje oko 1%, pri čemu Banka treba pravodobno i postupno podići referentnu kamatnu stopu, dodaje se.

Međutim, Shinichi Uchida, zamjenik guvernera BOJ-a, rekao je u srijedu da s obzirom na nedavne udare na cijene dionica i devizne tečajeve u zemlji, banka mora održati monetarno labavljenje s trenutnom kamatnom stopom.

Japanski tehnološki investitor SoftBank Group rekao je u priopćenju u srijedu da će otkupiti do 500 milijardi jena (3,4 milijarde dolara) svojih dionica, kao dio svojih napora za povećanje povrata dioničara. Njezine su dionice tokom trgovanja pale za više od 3,5 posto.

Proizvođač poluvodičke opreme Lasertec predvodio je rast na Nikkeiju, 22,6%, nakon što je objavio optimistične finansijske rezultate za godinu koja je završila u junu. Firma je izvijestila o povećanju neto prihoda od prodaje od 39,7% i povećanju prihoda iz poslovanja za 30,6%.

Većina japanskih automobilskih dionica porasla je, predvođena Isuzu Motorsom, koji je ojačao preko 8%.

CSI 300 u kontinentalnoj Kini i Hang Seng indeks u Hong Kongu oba su poništila gubitke dobivši 0,4% odnosno 0,7%.

Cathay Pacific, najveća vazdušnakompanija u Hong Kongu, priopćila je u srijedu da će kupiti 30 širokotrupnih aviona Airbus A330-900, s opcijom kupnje još 30. Prosječna cijena svakog aviona procjenjuje se na oko 11 milijardi dolara, a očekuju se isporuke do kraja 2031.