tržište kapitala

Na azijskim tržištima mještovita izvedba indeksa

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima mještovita izvedba indeksa
Foto: Bloomberg

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u četvrtak nakon rasprodaje na prethodnoj sjednici, s japanskim Nikkeijem 225 i južnokorejskim Kospijem među najvećim gubitnicima.

Nikkei je pao 0,73%, dok je široki Topix neznatno porastao, nakon objave podataka o plaćama u Japanu za juli.

Prosječna mjesečna primanja u gotovini u zemlji porasla su 3,6% na godišnjoj razini, što je blaži rast u usporedbi s porastom od 4,5% zabilježenim u junu.

Realne plate porasle su za 0,4% na godišnjoj razini, rastući drugi mjesec zaredom nakon rasta od 1,1% u junu.

Izvještaj o velikim platama nudi Banci Japana više prostora za povećanje stopa, što bi moglo izvršiti pritisak na dionice. Član uprave Bank of Japan Hajime Takata rekao je da središnja banka "mora nastaviti podizati stope ako može potvrditi da će firme nastaviti povećavati potrošnju i plate", izvijestio je Reuters.

Ostali ekonomski podaci koji dolaze iz regije uključuju brojke maloprodaje iz Singapura.

Zasebno, australski telekom operater Optus dobio je zeleno svjetlo od državnog Povjerenstva za tržišno natjecanje i potrošače za svoj predloženi regionalni sporazum o dijeljenju mreže i spektra s konkurentskim TPG Telecomom.

Optus, koji je u vlasništvu singapurskog Singtela, najavio je sporazum u aprilu, nakon što je lobirao protiv sličnog spajanja između TPG-a i Telstre, najveće australske telekomunikacijske kompanije, prenosi SEEbiz.

Indeks Hang Seng skliznuo je 0,33%, dok je kineski CSI 300 neznatno porastao.

Dionice nekih kineskih poduzetnika porasle su zahvaljujući optimizmu da zemlja navodno razmatra dvofazno smanjenje kamatnih stopa kako bi poduprla svoj posrnuli sektor nekretnina. China Vanke iz Hong Konga porastao je 1,5%, dok je Logan Group dodao 1,32%.

U srijedu su kineski financijski regulatori predložili smanjenje kamatnih stopa do 5,3 triliona dolara na nepodmirene hipoteke kako bi se smanjili troškovi posuđivanja za milione, istovremeno smanjujući pritisak na bankarski sektor, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Južnokorejski Kospi neznatno je pao, dok je mala kapitalizacija Kosdaq bila 1% niža. Dionice SK Hynixa porasle su 3,36%. Južnokorejski proizvođač čipova trebao bi započeti masovnu proizvodnju HBM3E 12-slojnih čipova do kraja septemrba, navodno je u srijedu rekao predsjednik firme i šef odjela AI Infra.

Australski S&P/ASX 200 popeo se 0,18%. Izvoz iz zemlje u julu je porastao 0,7% na mjesečnoj razini, dok je uvoz pao 0,8% u usporedbi s prošlim mjesecom.