tržište kapitala

Na azijskim tržištima Nikkei 225 porastao za tri posto

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima Nikkei 225 porastao za tri posto
Foto: Pexels

Japanske dionice predvodile su rast u Aziji u petak i bile su na putu najbolje sedmice u četiri godine, s indeksom Nikkei 225 koji je porastao za više od 3%, nakon što je Wall Street ojačao preko noći jer su svježi ekonomski podaci ublažili recesijska strahovanja.

Maloprodaja u SAD-u porasla je za 1% u julu, daleko nadmašivši procjenu Dow Jonesa od 0,3% porasta. Sedmični zahtjevi za pomoć nezaposlenima također su pali u sedmici.

"Današnji solidni podaci o maloprodaji i potraživanjima podsjetnik su da nebo ne pada na američku ekonomiju", napisala je u četvrtak glavna ekonomistica Wolfe Researcha Stephanie Roth. "Da, gospodarski zamah se ohladio, ali ne čini se da ćemo uskoro krenuti u recesiju."

U Aziji, singapurski domaći izvoz bez nafte u julu je porastao 15,7% na godišnjoj razini, nakon pada od 8,8% u junu i znatno nadmašivši očekivanja Reutersove ankete o rastu od 1,2%.

Ukupna robna razmjena porasla je za 13,7% u julu 2024., nadovezujući se na povećanje od 1,2% u junu, jer su i izvoz i uvoz porasli.

Japanski širi indeks, Topix, dobio je više od 2%, prenosi SEEbiz.

Južnokorejski Kospi vratio se s državnog praznika i trgovao se 1,75% više, dok je mali kapital Kosdaq porastao 0,94%.

Australski S&P/ASX 200 zabilježio je manji rast od 1,18%. U petak je guverner australske centralne banke Michelle Bullock rekla da je još uvijek "prerano" razmišljati o smanjenju stopa, iako su tržišta iznijela svoja očekivanja o smanjenju stopa nakon inflacije u SAD-u i Australiji.

Istaknula je da je inflacija i dalje "previsoka" i da se ne očekuje povratak u vrh RBA ciljanog raspona od 2% do 3% do kraja iduće godine.

“Okolnosti se mogu promijeniti, naravno, a izgledi su neizvjesni. Ali na temelju onoga što Uprava trenutno zna, ne očekuje da će biti u poziciji sniziti stope u bliskoj budućnosti.”

Indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao je 1,69%, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini neznatno porastao.

Podaci o BDP-u Tajvana i Hong Konga za drugo tromjesečje bit će objavljeni nakon radnog vremena tržišta.