indeksi mješoviti

Na azijskim tržištima Nikkei 225 potonuo 2%

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima Nikkei 225 potonuo 2%
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u petak nakon što su očitanja inflacije za juni u SAD-u pala na najniži nivo u otprilike tri godine, dajući Federalnim rezervama prostora za snižavanje stopa.

Japanski Nikkei 225 pao je 2,3%, što je dovelo do gubitaka u Aziji nakon tri uzastopna dana postavljanja novih završnih maksimuma i dostizanja rekorda u četvrtak. Topix se također povukao, pavši za 1,1%.

Južnokorejski Kospi pao je 1,2%, dok je Kosdaq male kapitalizacije pao 0,3%.

Nasuprot tome, hongkonški Hang Seng indeks skočio je za 1,98%, dok je kineski CSI 300 pao za 0,2%.

Gubici dolaze jer je kineski izvoz premašio očekivanja, popevši se za 8,6% na godišnjem nivou u junu u usporedbi s prognoziranim rastom od 8% u anketi Reutersa među ekonomistima. To je također bilo više od porasta od 7,6% zabilježenog u maju. Međutim, uvoz je pao 2,3% u odnosu na juni prošle godine, iznenađujući očekivanja o rastu od 2,8%.

Indeks potrošačkih cijena porastao je za 3% na godišnjem nivou, što je sporiji rast od 3,3% u maju.

Temeljna inflacija — koja isključuje troškove hrane i energije, porasla je 0,1% mjesečno i 3,3% u odnosu na prošlu godinu, u usporedbi s odgovarajućim predviđanjima od 0,2% i 3,4%.

Rano u petak, jen je također iznenada ojačao u odnosu na dolar nakon objave podataka o inflaciji u SAD-u, što je potaknulo analitičare i trgovce da posumnjaju na moguću intervenciju ministarstva finansija te zemlje, prenosi SEEbiz.

Jenom se trgovalo po 158,55 prema američkom dolaru otprilike u 12 sati ujutro po tokijskom vremenu nakon što se u četvrtak kasno trgovalo po 161,52.

Valuta je ponovno oslabila kasnije u petak u odnosu na dolar, trenutno na 159,26.

U petak je japanski glavni valutni diplomat Masato Kanda rekao da će vlasti poduzeti potrebne mjere na deviznom tržištu.

Reuters je također izvijestio da je Kanda rekao da su nedavna kretanja jena bila donekle brza, ali je odbio komentirisati jesu li vlasti intervenirale u valuti.