rast

Na azijskim tržištima Nintendo dobitnik dana

Autor: Biznis.ba
Na azijskim tržištima Nintendo dobitnik dana
Foto: Bloomberg

Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla u ponedjeljak, predvođena japanskim Nikkeijem 225 koji je porastao za gotovo 2% dok ulagači očekuju tjedan odluka centralnih banaka iz cijele regije.

Dobici na Nikkeiju potaknuti su financijskim i potrošačkim cikličkim dionicama, s imenima poput Mizuho Financial Group i Mitsubishi UFJ Financial Group među najvećim dobitnicima indeksa.

Odvojeno, dionice firme za videoigre Nintendo porasle su u ponedjeljak za preko 3,8%, nakon što je objavljeno da državni fond Saudijske Arabije razmatra povećanje svog udjela u firmi i drugim japanskim partnerima za igre.

Jen je ojačao 0,16% na 148,46 nakon što je dosegnuo najnižu razinu u više od dva mjeseca ranije tokom sjednice. Dolar je ojačao nakon snažnog izvještaja o zapošljavanju u SAD-u u petak, što je također smanjilo očekivanja da će Federalnim rezervama trebati još jedno smanjenje stope od 50 baznih poena.

Jen je također bio pod pritiskom nakon što je novi japanski premijer Shigeru Ishiba rekao da "ne misli da je okruženje spremno za dodatno povećanje kamata" od strane Banke Japana, prenosi SEEbiz.

Tri centralne banke trebale bi ove sedmice objaviti svoje odluke o kamatnim stopama, a to su Bank of Korea, Reserve Bank of New Zealand i Reserve Bank of India.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekuju da će BOK i RBNZ smanjiti stope, dok će RBI ostati.

Očekuje se da će BOK u petak sniziti svoju referentnu kamatnu stopu na 3,25% s 3,5%, dok se očekuje da će RBNZ u srijedu donijeti smanjenje od 50 baznih bodova na 4,75%.

U augustu je RBNZ iznenadio ekonomiste nakon što je snizio referentnu stopu na 5,25% s 5,5%.

Južnokorejski Kospi poništio je gubitke i porastao za 0,98%, dok je Kosdaq s malom kapitalizacijom porastao za 1,3%.

Australski S&P/ASX 200 porastao je za 0,46%, pri čemu su dionice litija uvrštene na australsku berzu ojačale nakon što je Rio Tinto izrazio interes za preuzimanjem američkog proizvođača litija Arcadium.

Liontown Resources porastao je 16,22%, Mineral Resources je dodao 5,06%, dok su Pilbara Minerals i IGO trgovali oko 3,61% odnosno 3,36% više. Dionice Arcadium Lithiuma koje kotiraju u Australiji porasle su za više od 42%.

Međutim, hongkonški Hang Seng indeks popeo se 1,14%, dok su tržišta u kontinentalnoj Kini ostala zatvorena zbog blagdana Zlatnog sedmice i vratit će se na trgovanje u utorak.