Japan iznimka

Na azijskom tržištu pad indeksa

Autor: Biznis.ba
Na azijskom tržištu pad indeksa
Foto: Pexels

Kineske dionice pratile su pad azijskih tržišta u petak jer su trgovci smanjili opklade za niz smanjenja kamatnih stopa u SAD-u ove godine usred mutnih izgleda inflacije.

Umanjujući apetit ulagača za rizičnijom imovinom, dolar se kretao blizu petomjesečnog vrha zajedno s prinosima američkih državnih obveznica nakon toplijih podataka o potrošačkim cijenama sredinom sedmice od očekivanih koji su prisilili smanjenje opklada na smanjenje stope.

Iako su podaci u četvrtak pokazali da su proizvođačke cijene u SAD-u u martu porasle samo umjereno.

MSCI-jev indeks azijsko-japanskih dionica pao je za 0,60%, dok je japanski indeks Nikkei porastao za 0,37%.

Tržišni sudionici čekaju podatke o kineskoj trgovini koji bi trebali biti objavljeni kasnije tokomdana.

Kineski je izvoz vjerovatno pao u martu nakon što je u prva dva mjeseca ove godine rastao tempom boljim od očekivanog, pokazalo je istraživanje Reutersa u četvrtak, naglašavajući neujednačen oporavak drugog najvećeg svjetske ekonomije

U podnevnoj pauzi Shanghai Composite indeks pao je 0,04% na 3.033,08 bodova, prenosi SEEbiz.

Kineski blue-chip indeks CSI300 pao je za 0,28%, pri čemu je podindeks finansijskog sektora pao za 0,8%, sektor potrošačkih proizvoda pao je za 0,75%, indeks nekretnina pao je za 2,39%, a podindeks zdravstvene skrbi za 0,47%.

Tokom sedmice, kineski CSI300 izgubio je 2,1% do sada, zabilježivši najgoru sedmicu od 2. februara, dok je hongkonški Hang Seng do sada dobio 0,5%.

Kineske H-dionice kotirane u Hong Kongu pale su za 1,49% na 5.914,24, dok je Hang Seng indeks pao za 1,73% na 16.799,67.

Manji Shenzhenski indeks pao je za 0,36%, ChiNext Composite indeks za novoosnovane firme bio je slabiji za 0,67%, a šangajski indeks STAR50 usmjeren na tehnologiju porastao je za 0,5%.

Najveći postotak gubitaka u Šangajskom indeksu imala je Innovita Biological Technology, pad od 16,031%, a slijede Jiangsu Boqian New Materials Stock s padom od 10% i Dali Pharmaceutical Co Ltd u padu od 10%.

Tri najveće H-dionice koje su pale u postotku bile su China Mengniu Dairy Co Ltd, koja je pala za gotovo 5%, Ping An Insurance Group Co of China Ltd s padom od 4,6% i ENN Energy Holdings Ltd, s padom od 4,55%.