prije ljeta

Na svjetskim tržištima indeksi porasli, očekuje se smanjenje kamatnih stopa

Autor: Biznis.ba
Na svjetskim tržištima indeksi porasli, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
Foto: Bloomberg

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle, što se zahvaljuje očekivanjima ulagača da će evropska i britanska centralna banka smanjiti kamate već prije ljeta, a američki Fed najesen.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 2.2 posto, na 39.512 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,85 posto, na 5.222 boda, a Nasdaq indeks 1.1 posto, na 16.340 bodova.

Rast indeksa treću sedmicu zaredom ponajviše se zahvaljuje novim podacima s američkog tržišta rada.

Prošle je sedmice, naime, objavljeno da je sedam dana prije broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 231.000, više nego što se očekivalo i više nego prethodnih sedmica.

To je loša vijest u ekonomskom i socijalnom smislu, no "hlađenje" tržišta rada znači da bi uskoro mogla oslabiti inflacija, što bi američkoj centralnoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa.

I dok pokazatelji s tržišta rada podržavaju nadu ulagača u popuštanje monetarne politike, važniji podaci o inflaciji u SAD-u – potrošačkim i proizvođačkim cijenama u aprilu - bit će objavljeni iduće sedmice.

S obzirom da se inflacija od početka godine u SAD-u održava na povišenim nivoima, malo je vjerovatno da će Fed, kao što se još nedavno očekivalo, početi smanjivati kamate u junu. Izglednije je da će to biti u septembru ili krajem godine, prenosi SEEbiz.

Osim nade u smanjenje kamata, podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija. Dosad je 459 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa saopćilo o rezultatima u prvom tromjesečju, pri čemu ih je oko 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2.7 posto, na 8.433 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4.3 posto, na 18.772 boda, a pariški CAC 3.3 posto, na 8.219 bodova.

Svi su ti indeksi dostigli rekordne nivoe jer se očekuje da će evropske centralne banke započeti ciklus smanjenja kamata prije Feda.

U četvrtak je britanska centralne banka zadržala kamatne stope nepromijenjene, no nakon poruka njezinih čelnika na tržištu se očekuje da će već u junu smanjiti kamate, po prvi put nakon nekoliko godina podizanja cijene novca.

Procjenjuje se, također, da bi u junu i Evropska centralna banka mogla početi smanjivati kamate.

Osim toga, ulagače je ohrabrio izlazak Britanije iz recesije. U petak je, naime, objavljeno da je tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao 0.6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su analitičari očekivali rast od 0.4 posto.

Britanije je u plitku recesiju zaronila u drugoj polovici prošle godine.